1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS SchaatsenAangepast

Weer Nederlands 1-2-3'tje op 1.000 meter: Krol wint voor Nuis en Otterspeer

De Nederlandse schaatsers zijn ook na de derde wereldbeker nog ongeslagen op de 1.000 meter. In Salt Lake City kleurde het podium bij de mannen helemaal oranje, net als in Polen en Noorwegen.

Thomas Krol won voor de tweede keer op rij. Hij versloeg Kjeld Nuis in een direct duel. Krol reed op het snelle ijs naar een tijd van 1.06,44. Daarmee was hij 0,41 seconde sneller dan olympisch kampioen Nuis. Hein Otterspeer, die de eerste wereldbeker won, pakte het brons met 1.06,95.

Oranje gekleurde 1.000 meter: Krol, Nuis en Otterspeer grijpen medailles

De Noor Havard Lorentzen voorkwam een Nederlands 1-2-3-4'tje. Wereldkampioen Kai Verbij eindigde met 1.07,03 als vijfde.

Een ding is zeker: de strijd om de olympische tickets op de 1.000 meter wordt heel spannend. Bij het olympisch kwalificatietoernooi zijn eind december drie startbewijzen te verdienen, terwijl er vier ijzersterke Nederlandse kanshebbers zijn.

Revanche

Vooral Nuis en Otterspeer hadden in Salt Lake City iets goed te maken op de laatste individuele afstand.

Zaterdag eindigde Nuis teleurstellend buiten de toptien op de 1.500 meter. Otterspeer werd eerder op de dag gediskwalificeerd op de 500 meter omdat hij zijn transponder voor de tijdmeting niet om zijn enkel had gedaan.

Ook de 1.000 meter van Otterspeer verliep rommelig; hij ging wankelend de voorlaatste bocht door, maar reed wel een persoonlijk record.

Krol was uiteraard het meest tevreden van allemaal na zijn zege. "Ik rijd een fractie boven mijn persoonlijk record. Zeker gezien de geringe voorbereidingstijd was het een superrace. Daar ben ik heel blij mee", aldus Krol, die pas laat naar Amerika vloog.

Bekijk het interview met Krol hieronder.

Krol na 'gouden' 1.000 meter: 'Ideale training voor Thialf'

"Ik vond het echt heel spannend. ik heb ook een aantal keer gedacht: jeetje, als dat maar goed komt. Maar het heeft goed uitgepakt. Een fantastische score voor mij, aldus Krol, die zaterdag ook brons veroverde op de 1.500 meter.

Ook Merijn Scheperkamp reed met 1.07,46 een persoonlijk record. Hij eindigde als twaalfde.

Bijrol op 500 meter

Op de 500 meter gaat het dit seizoen een stuk minder goed met de Nederlandse sprinters. In de eerste vijf wereldbekerraces speelden ze niet meer dan een bijrol. Ook in de zesde race was dat niet anders.

Voor Otterspeer was het bijzonder zuur dat hij werd gediskwalificeerd. Hij reed net als vrijdag de beste tijd en verbeterde met 34,26 opnieuw zijn persoonlijk record.

Bekijk de samenvatting van de 500 meter hieronder.

Weer bijrol Nederlanders op 500 meter: diskwalificatie Otterspeer, Morishige wint

De Japanner Wataru Morishige won de 500 meter. Hij dook op het snelle Amerikaanse ijs als enige onder de 34 seconden: met 33,99 was hij een fractie (0,006) sneller dan de Rus Artem Arefjev. Het brons ging naar de Canadees Laurent Dubreuil.

Morishige is de vijfde man die op de 500 meter onder de 34 seconden heeft gereden. Vrijdag werd hij bij de eerste 500 meter tweede.

Verbij negende

Verbij was door de diskwalificatie van Otterspeer beste Nederlander in de uitslag. Hij kwam in een direct duel met zijn ongelukkige landgenoot tot een tijd van 34,31. Daarmee eindigde Verbij als negende.

Verbij door diskwalificatie Otterspeer en 'slechte start' negende op 500 meter

Dai Dai N'tab werd tiende en was met 34,35 sneller dan in de eerste omloop, waarin hij twaalfde werd. Scheperkamp, die vrijdag nog een flinke hap van zijn persoonlijk record afsnoepte, was nu met 34,53 iets langzamer. Hij eindigde als twaalfde.

Voor de 500 meter waren veel ogen gericht op Tingyu Gao, maar hij kon niet laten zien wat hij waard was na een valse start.

De Chinese sprinter maakte vrijdag indruk door in de B-groep een razendsnelle tijd te rijden. Met 33,98 was Gao acht honderdste sneller dan de Japanner Yamato Matsui, die de eerste 500 meter in Salt Lake City won. Zou hij twee dagen later een aanval kunnen doen op het wereldrecord? Dat was de vraag.

Gao mocht dit keer wel in de hoogste divisie starten, maar na een valse start van zijn tegenstander bewoog hij te vroeg bij de herkansing.

Wereldrecord ploegenachtervolging

Op de ploegenachtervolging raakten de Nederlandse mannen hun wereldrecord kwijt. De Amerikanen Joey Mantia, Emery Lehman en Casey Dawson reden voor eigen publiek naar 3.34,47.

Bekijk de samenvatting en de reactie van de Nederlandse mannen hieronder.

  • Ploegenachtervolging: Nederland raakt wereldrecord kwijt aan Amerikaanse mannen
  • Nederland zesde op ploegenachtervolging: 'Onwennig, maar aardig voor eerste keer'

Het oude record was sinds vorig jaar in handen van Sven Kramer, Marcel Bosker en Douwe de Vries. De Nederlandse formatie reed in februari 2020 bij de WK in Salt Lake City naar 3.34,68.

Nederland ging dit keer van start met een gelegenheidsformatie. Jan Blokhuijsen, Marwin Talsma en de vrijdag gevallen Bosker reden naar de zesde tijd. De ploeg had vooral als doel om niet te vallen en zo punten te verdienen met het oog op de Olympische Spelen.

Volgende week in Calgary

Na dit weekeinde komen de schaatsers ook nog in actie in Calgary (10-12 december), hoewel er ook Nederlanders zullen zijn die de laatste wereldbeker overslaan.

Eind december strijden de Nederlandse schaatsers namelijk bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen om de individuele tickets. Daar willen ze zo goed mogelijk aan de start staan.

Bekijk hieronder de uitslag van de tweede 500 meter, de 1.000 meter en de ploegenachtervolging voor mannen in Salt Lake City.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl