Lewis Hamilton juicht op het erepodium, Max Verstappen is teneergeslagen
NOS SportAangepast

Hamilton wint tumultueuze Saudische GP en staat nu gelijk met Verstappen

Lewis Hamilton heeft een chaotische en incidentrijke Grote Prijs van Saudi-Arabië gewonnen. Max Verstappen werd tweede. In de WK-stand van de Formule 1 staan beide coureurs nu in punten precies gelijk, met nog één race te gaan.

Tot ver na de race bleef het spannend in Djedda, omdat een incident waarbij Hamilton achterop reed bij Verstappen onderzocht werd. Verstappen kreeg uiteindelijk tien strafseconden voor te plots remmen, maar dat veranderde niets aan de uitslag.

Bij een gelijke eindstand aan het einde van het seizoen telt het aantal GP-zeges. Daarin staat het nu 9-8 voor Verstappen.

Hierdoor zal Hamilton in Abu Dhabi minstens één punt moeten goedmaken op Verstappen. Als beide coureurs volgende week uitvallen of buiten de toptien eindigen, dan is Verstappen de nieuwe wereldkampioen.

Volgende week zondag om 14.00 uur wordt het Formule 1-seizoen afgesloten met de Grote Prijs van Abu Dhabi. Vorig seizoen leidde Verstappen die race van start tot finish en werd Hamilton derde.

Start zonder incidenten

De start in Djedda verliep nog zonder incidenten. Hamilton behield de eerste plek, voor zijn teamgenoot Valtteri Bottas en Verstappen. Tien ronden lang verliep de race rustig, maar na een crash van Mick Schumacher lagen de kaarten ineens anders op tafel. Hamilton en Bottas gingen meteen naar binnen, waardoor Verstappen de leiding overnam.

Vervolgens werd er met de rode vlag gezwaaid: de race werd tijdelijk stopgezet omdat er werkzaamheden moesten worden verricht aan de barriers waar Schumacher tegenaan was geknald. Een voordeeltje voor Verstappen: hij kon nu 'gratis' een bandenwissel doorvoeren, terwijl hij aan de leiding stond.

Max Verstappen overlegt tijdens de eerste pauze in Saudi-Arabië

Er volgde een herstart, waarbij het helemaal misging. Verstappen wist Hamilton met het nodige kunst- en vliegwerk voor te blijven - hij ging daarbij buiten de baan - maar achter in het veld crashten Nikita Mazepin (Haas) en Verstappens Red Bull-collega Sergio Pérez. Tussen Verstappen en Hamilton wist zich Esteban Ocon te wurmen, waarna de race voor de tweede keer werd stilgelegd.

Onderhandelingen over straf

Tijdens die pauze werd er, in alle openbaarheid, onderhandeld over een straf voor Verstappen vanwege het buiten de baan inhalen van Hamilton. Het opzienbarende overleg leverde op dat Verstappen bij de tweede herstart vanaf P3 zou vertrekken, achter Ocon en Hamilton.

In de tweede herstart was Verstappen uitstekend weg. Hij verschalkte Ocon en Hamilton en pakte wederom de leiding. De Britse wereldkampioen passeerde de Fransman twee rondes later en opende vanaf de tweede plek de jacht op Verstappen.

Max Verstappen haalt Lewis Hamilton buiten de baan in na de eerste herstart

Beide kemphanen namen vervolgens, met miniem onderling verschil, opnieuw afstand van de rest. Verstappen reed op mediumbanden, Hamilton reed op het harde rubber. Door touchés van Yuki Tsunoda, Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen raakte het circuit bezaaid met brokstukken, wat tot vier keer toe leidde tot een virtuele safetycar-fase.

Hamilton botst op Verstappen

In de 38ste ronde plaatste Hamilton zijn eerste aanval. Beide auto's kwamen buiten de baan, maar Verstappen behield de leiding. De Nederlander kreeg vervolgens de opdracht om Hamilton voor te laten, om een straf te voorkomen.

Verstappen hield in, maar Hamilton leek daarvan nog niet op de hoogte en knalde vervolgens achterop de Nederlander. Aan het eind van de dag kreeg Verstappen tien strafseconden omdat hij te snel remde.

Bekijk de analyse van Jan Lammers van de chaotische Grote Prijs van Saudi-Arabië.

'Max gaat er niet komen door het braafste jongetje van het veld te zijn'

Beide wagens konden de race vervolgen, maar de verwarring op en buiten de baan was groot. Verstappen, die nog een tijdsstraf van 5 seconden kreeg, liet Hamilton alsnog passeren, waarna de Brit onbedreigd naar de zege reed.

Hamilton noteerde ook de snelste ronde, waardoor beide rivalen op 369,5 punten staan. Bottas werd derde in Saudi-Arabië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl