Handbalsters beginnen WK met historische zege op laagvlieger Puerto Rico Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse handbalsters zijn het WK in Spanje begonnen met een historische zege op handbaldwerg Puerto Rico. De regerend wereldkampioen zegevierde in Torrevieja met 55-15.

Nog niet eerder won Oranje een wedstrijd met zo'n groot verschil. Het oude record vestigde de ploeg in 2011, toen Nederland op het WK met 53-15 te sterk was voor Australië.

Puerto Rico opende de score nog wel via een strafworp, maar verder had Oranje weinig te duchten van de slordig spelende nummer 49 van de wereld. Het gaf de Nederlandse ploeg de kans om veel te rouleren en de speelsters rustig warm te laten draaien voor het vervolg van het toernooi.

Lachende gezichten

Oranje kreeg veel ruimte en kon met snel aanvalsspel aan het doelsaldo en zelfvertrouwen werken. Er waren dan ook veel lachende, ontspannen gezichten te zien bij de titelhouder. Bij rust stond het al 23-6.

Handbalster Vollebregt na monsterzege op WK: 'Iedereen is blijven rennen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na de pauze ging Nederland op dezelfde voet verder. Bo van Wetering en Kelly Vollebregt werden met elk acht treffers de topscorers bij Oranje. Danick Snelder, die haar tweehonderdste interland speelde, maakte er zeven

Estavana Polman Orange Pictures

Estavana Polman kreeg ook weer wat speelminuten van bondscoach Monique Tijsterman. Polman werd op het laatste WK uitgeroepen tot speelster van het toernooi, maar door een dubbele knieoperatie was op voorhand onduidelijk of ze fit genoeg zou zijn voor het WK.

Beste drie gaan door

Nederland speelt in de eerste poulefase ook nog tegen Oezbekistan (zondag 5 december) en Zweden (dinsdag 7 december). Oranje moet bij de beste drie landen eindigen om door te gaan naar de hoofdronde.

Bekijk in de carrousel hieronder de ingewikkelde route naar de WK-finale.

De wedstrijd tegen de nummer 53 van de wereld, Oezbekistan, lijkt ook geen moeilijke horde te worden. Zweden won het eerste groepsduel met 46-15 van de Oezbeekse ploeg.

Het duel met Zweden wordt cruciaal, ook omdat de punten uit de poulefase worden meegenomen naar de volgende ronde, waarin Oranje waarschijnlijk met het sterke Noorwegen, Zweden en Roemenië zal strijden om een kwartfinaleplaats.

STER reclame