Lewis Hamilton
NOS Sport

Regenboogvlag en karten met Saudische vrouwen: F1-coureurs spreken zich uit

Naast de titanenstrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton bij de grand prix in Saudi-Arabië, staat ook het thema mensenrechten in aanloop naar de eerste Formule 1-race in Djedda hoog op de agenda.

Hamilton sprak zich bij de persconferentie voor de race uit over de mensenrechtensituatie in het land, zoals hij twee weken geleden ook deed in Qatar.

Verstappen deed dat, ondanks een uitnodiging van Amnesty International, niet.

Regenbooghelm

De Britse zevenvoudig wereldkampioen draagt komend weekeinde dezelfde regenbooghelm als in Qatar, waarmee hij de gelijkheid van alle mensen wil onderstrepen.

Wereldkampioen Lewis Hamilton met zijn regenbooghelm

De grand prix van Saudi-Arabië is zeer omstreden vanwege de mensenrechtensituatie in het land.

Amnesty International noemt de race "het zoveelste grootschalige evenement dat het land organiseert om het imago op te poetsen."

De mensenrechtenorganisatie riep Formule 1-coureurs op om zich uit te spreken. De Nederlandse tak van Amnesty stuurde in aanloop naar de grand prix van Djedda informatie over de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië naar Max Verstappen.

'Behoorlijk beangstigend'

Verstappen ging bij de persconferentie niet in op het thema. Hij kreeg er ook geen vragen over. In tegenstelling tot Hamilton, die eerder al stevig stelling nam tegen racisme, voor diversiteit en voor de Black Lives Matter-beweging.

"Zoals ik eerder zei: ik vind dat de sport het bewustzijn moet vergroten in de landen waar we komen. En dat geldt zeker voor mensenrechten", zei Hamilton in Djedda.

"Bijvoorbeeld als het gaat om het recht om te mogen autorijden als vrouw. Dat mag hier pas sinds 2018. Er zitten nog vrouwen in de gevangenis omdat ze jaren geleden in een auto hebben gereden. En als er iemand de tijd wil nemen om te lezen over de rechten voor de LHBTIQ+-gemeenschap... Het is behoorlijk beangstigend."

Voel ik me op mijn gemak? Ik ga niet zeggen dat dat zo is.

Lewis Hamilton

"Er moeten veranderingen komen, ook hier. De sport moet meer doen, maar ik vind niet dat ik degene moet zijn die doet alsof hij alles beter weet. Daar zijn andere mensen voor met veel meer expertise op dit terrein", aldus de Britse coureur.

"Ik ben hier geweldig ontvangen en voel me welkom. Het is niet mijn keuze hier te zijn. Voel ik me op mijn gemak? Ik ga niet zeggen dat dat zo is. Maar ik heb niet bepaald dat we hier racen."

Vettel kart met Saudische vrouwen

Ook viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel houdt zich bezig met de situatie in het land. Hij droeg vandaag schoenen met de regenboogvlag.

Vettel is wat minder uitgesproken dan zijn Britse collega, maar ook de Duitse coureur wil een steentje bijdragen. Hij organiseerde een evenement waarbij hij jonge Saudische vrouwen uitnodigde om in een kart te racen.

"Vrouwen mogen hier nu vier jaar autorijden en pas sinds een paar jaar alleen rondreizen. Ik heb geprobeerd hen wat vertrouwen te geven in het autorijden, met mijn ervaring achter het stuur", vertelde Vettel.

"Voor mij was dit evenement belangrijk. Het was inspirerend om de verhalen en ervaringen van deze vrouwen te horen. Ik wilde me richten op vrouwen, omdat zij niet dezelfde behandeling krijgen. Zeker in deze door mannen gedomineerde sport", aldus de coureur van Aston Martin.

"Er is veel gepraat over deze race en er zijn ook veel vragen gesteld. Ik stel mezelf ook vragen, over mensenrechten en de positie van vrouwen hier. Maar ik wil ook de positieve dingen benadrukken. We moeten oppassen dat wij niet als buitenstaanders of passanten gaan veroordelen wat en hoe hier alles beter moet", zei Vettel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl