Het Melkmeisje in het Rijksmuseum na de verbouwing van het museum in 2013
NOS Nieuws

Rijksmuseum komt voor het eerst met overzichtstentoonstelling Vermeer

Het Rijksmuseum komt voor het eerst in zijn geschiedenis met een overzichtstentoonstelling van de 17de-eeuwse meester Johannes Vermeer. De tentoonstelling, die gepland staat voor het voorjaar van 2023, is volgens het museum de grootste Vermeer-expositie ooit.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Mauritshuis in Den Haag. Het Rijksmuseum heeft zelf vier werken van Vermeer, waaronder het wereldberoemde Melkmeisje. In het Mauritshuis hangt onder meer Het meisje met de parel, dat door het Rijksmuseum in bruikleen genomen zal worden.

Ook de De geograaf (Städel Museum, Frankfurt am Main), Schrijvende vrouw met dienstbode (The National Gallery of Ireland, Dublin) en Vrouw met de weegschaal (The National Gallery of Art, Washington D.C.) gaan tijdelijk naar Amsterdam. Daarnaast worden stukken vertoond die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest, waaronder het net gerestaureerde Brief lezende vrouw aan het open raam uit de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden.

Het Rijksmuseum werkt voor deze tentoonstelling met een team van onder meer conservatoren en restauratoren samen met het Mauritshuis, om de zeven schilderijen van Vermeer die in Nederlands bezit zijn diepgaand te onderzoeken.

Directeur Taco Dibbits van het Rijksmuseum zegt in een aankondigend persbericht het niet voor mogelijk te hebben gehouden dat zoveel musea bereid zijn hun topstukken uit te lenen. "Daarvoor zijn we hen ongelooflijk dankbaar. Wij kunnen met deze tentoonstelling een nieuwe generatie op het hoogste niveau kennis laten maken met Vermeers schilderkunst en resultaten van het nieuwste onderzoek presenteren."

Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis, zegt het Meisje met de parel "maar al te graag" uit te lenen. "Ja, we zullen haar vreselijk missen, maar een Vermeertentoonstelling zonder het meisje is nou eenmaal geen Vermeertentoonstelling."

De laatste grote tentoonstelling over Vermeer in Nederland was in 1996 in het Mauritshuis. Die trok destijds ruim 450.000 bezoekers en is daarmee nog altijd de best bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van het museum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl