Ook op het station van Emmen is er veel overlast door veiligelanders
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Buschauffeurs op lijnen rond Ter Apel in actie tegen onveilige situaties

Buschauffeurs van Qbuzz gaan komend weekend actievoeren op ritten rond Ter Apel. Chauffeurs die zijn aangesloten bij vakbond FNV nemen geen passagiers mee. Ze protesteren daarmee tegen de in hun ogen onveilige situatie op de buslijnen rond Ter Apel, waartegen volgens hen niet genoeg wordt gedaan.

De problemen in het openbaar vervoer rond het asielzoekerscentrum spelen al een aantal jaar. Vaak gaat het om reizigers die weigeren te betalen voor hun rit en soms agressief worden. Chauffeurs en andere ov-medewerkers voelen zich daardoor bedreigd en geïntimideerd. Het zou vooral gaan om asielzoekers uit veilige landen, die weinig kans maken op een verblijfsvergunning in Nederland.

Om de overlast aan te pakken zijn al meerdere maatregelen genomen. Zo rijden er extra pendeldiensten tussen Emmen, Zwolle en Ter Apel waarbij de reizigers richting het asielzoekerscentrum niet hoeven over te stappen. Ook wordt er meer gesurveilleerd door handhavers op de buslijnen en op station Emmen. Daarnaast wordt er door de gemeente Westerwolde en staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Broekers-Knol gekeken naar manieren om uitgeprocedeerde mensen terug te laten keren naar het land van herkomst.

'Niet genoeg'

Volgens vakbond FNV zijn die maatregelen niet genoeg en moet er 's avonds na 18.00 uur permanent toezicht komen. Vervoerder Qbuzz gaat daar niet in mee omdat het effect van de laatste maatregel, een extra rechtstreekse buslijn tussen Zwolle en Ter Apel, nog moet blijken. Ook wil de busmaatschappij extra onderzoek doen.

Daar is de vakbond het niet mee eens en dus gaan de chauffeurs over tot een eerste actie. Die gaat volgens RTV Noord drie dagen duren. Concreet komt het erop neer dat de buschauffeurs geen mensen meenemen tussen Ter Apel en de omliggende stations. Op de rest van de routes mogen er wel passagiers opstappen.

Te veel mensen

Het azc in Ter Apel kwam de afgelopen maanden meermaals in het nieuws. Sinds augustus heeft het centrum een tekort aan bedden, waardoor mensen onder meer op de vloer en op stoelen moesten slapen. Op het toppunt verbleven er ruim 450 mensen te veel. Burgemeester Velema van Westerwolde luidde sindsdien meermaals de noodklok, maar de situatie zou nog steeds niet zijn opgelost.

De gemeente heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor 60.000 euro aan dwangsommen opgelegd, werd gisteravond bekend. De gemeente wil daarmee het COA dwingen zich te houden aan het maximum toegestane aantal mensen in de nachtopvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Advertentie via Ster.nl