Sifan Hassan na de finish van de olympische 10.000 meter in Tokio AFP

Sifan Hassan heeft voor het derde jaar op rij naast de eretitel van wereldatlete van het jaar gegrepen. De tweevoudig olympisch kampioene moest de prijs aan de Jamaicaanse sprintster Elaine Thompson-Herah laten, die tijdens de Olympische Spelen in Tokio drie keer goud won.

De 28-jarige Hassan veroverde tijdens de Spelen goud op de 5.000 meter en de 10.000 meter. Bovendien snelde ze op de 1.500 meter naar olympisch brons. In oktober werd Hassan gekozen tot Europees atlete van het jaar.

Hassan behoorde voor het derde jaar op rij tot de vijf vrouwen die kans maakten op de titel van beste atlete van de wereld. Nog nooit won een Nederlandse atleet deze prijs.

De andere kanshebbers waren de Venezolaanse hinkstapspringster Yulimar Rojas (de winnares van vorig jaar), de Keniaanse Faith Kipyegon (1.500 meter) en de Amerikaanse Sydney McLaughlin (400 meter horden).

Warholm wint bij de mannen

Bij de mannen ging de prijs van atleet van het jaar naar Karsten Warholm. De 25-jarige Noor veroverde in Tokio de olympische titel op de 400 meter horden in een nieuw wereldrecord.

Warholm kreeg de voorkeur boven Mondo Duplantis, Joshua Cheptegei, Ryan Crouser en Eliud Kipchoge.

Karsten Warholm schreeuwt het uit na zijn zege in de olympische finale AFP

STER reclame