1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Schaatsen

Schulting nog op koers voor vijf keer goud, Knegt en relaymannen gediskwalificeerd

Suzanne Schulting ligt nog op koers om vijf gouden medailles te veroveren bij de wereldbeker shorttrack in Dordrecht.

De 24-jarige wereldkampioene plaatste zich op de tweede dag van het toernooi overtuigend voor de kwartfinales op de 1.000 meter. Samen met Xandra Velzeboer, Rianne de Vries en Georgie Dalrymple stelde ze daarna ook een halvefinaleplaats op de aflossing veilig.

Velzeboer plaatste zich ook voor de kwartfinales op de 1.000 meter. Selma Poutsma strandde in de heats.

Donderdag kwalificeerde Schulting zich al zonder problemen voor de volgende ronden op de 500 en de 1.500 meter. Ook met de gemengde aflossingsploeg behaalde ze de halve finales.

Vorig weekeinde won Schulting goud op de drie individuele afstanden en de relay. In Dordrecht zei Schulting dat ze nu als doel heeft om vijf keer goud te winnen, dus ook met de gemengde achtervolgingsploeg.

Bekijk het gesprek met Schulting hieronder.

Schulting mikt op vijf keer goud in Dordrecht: 'Denk dat het mogelijk is'

"Vorig weekend hadden we daar een penalty op. Ik denk dat het zeker mogelijk is, maar zal niet een 1-2-3'tje worden. Ik ga er natuurlijk wel voor", aldus Schulting.

Diskwalificaties bij mannen

De relaymannen wisten zich niet te plaatsen voor de halve finales in Dordrecht.

Itzhak de Laat deed in de laatste ronde nog een ultieme poging om Kazachstan voorbij te steken en de tweede plaats achter China veilig te stellen. Daarbij maakte hij een fout, waardoor Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Jens van 't Wout en De Laat gediskwalificeerd werden.

Het is de derde keer dit seizoen dat de Nederlandse mannen in de wereldbeker een penalty krijgen op de aflossing. Alleen bij de eerste wedstrijd in Peking verliep het onderdeel volgens plan; toen werd er gewonnen.

Breeuwsma na uitschakeling op relay: 'Leek of Sjinkie niet was voorbereid op mijn duw'

Eerder op de dag wist De Laat wel de kwartfinales van de 1.000 meter te bereiken. Hij werd in zijn heat omver gereden, waarna de jury besloot om hem toe te voegen aan de volgende ronde.

Knegt werd voor de derde keer dit wereldbekerseizoen op een individuele afstand gediskwalificeerd, waardoor hij een plek in de kwartfinales misliep. Ook Van 't Wout strandde in de heats van de 1.000 meter.

Knegt, die vorige week in Debrecen op zowel de 1.000 als de 1.500 meter snel werd uitgeschakeld, had zich donderdag net als Van 't Wout en De Laat wel voor de halve finales van de 1.500 meter geplaatst. Daarmee stelden ze het maximale aantal olympische startbewijzen veilig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl