Superieure Schulting op 1.500 en 500 meter in Debrecen: goud en olympisch ticket Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft bij de wereldbekerwedstrijden in het Hongaarse Debrecen twee gouden medailles behaald. Zowel op de 1.500 meter als op de 500 meter reed Schulting soeverein naar de winst.

De Nederlandse veroverde bovendien een olympisch ticket op de 1.500 meter. Door haar overwinning in Hongarije kunnen de Spelen van Peking haar niet meer ontgaan.

Schulting nam in de finale halverwege de race de leiding en snelde oppermachtig naar de finish. Het zilver was voor de Zuid-Koreaanse Lee Yu-bin, Courtney Sarault uit Canada werd derde.

Zondag kan Schulting zich ook op de afstand waarop ze regerend olympisch kampioene is, de 1.000 meter, verzekeren van een startbewijs voor Peking. Een podiumplek op die afstand is voldoende.

Schulting is de eerste Nederlandse die een individueel startbewijs heeft veroverd voor de Spelen. Zondag kunnen Xandra Velzeboer en Ithzak de Laat zich bij haar voegen op de 1.000 meter.

Vliegensvlug op 500 meter

In de eindstrijd op de 500 meter vloog Schulting eveneens door de kwart- en halve finales. De regerend wereldkampioen op de kortste afstand zat bij de start van de finale in de rug van de Canadese Kim Boutin, maar toen de bel voor de laatste ronde klonk wist Schulting haar concurrent voorbij te streven en pakte ze haar tweede gouden medaille van de dag.

Selma Poutsma, die op de 1.500 meter niet de finale wist te halen, kende een uitstekend optreden in haar kwartfinale van de 500 meter. Een finaleplek zat er niet in, omdat ze in de halve finales een diskwalificatie achter haar naam kreeg.

Roes haalt finale, maar krijgt penalty

Bij de mannen eindigde Sven Roes op de 1.500 meter knap als eerste in de halve finales. Een paar goed uitgekiende inhaalacties waren genoeg om als eerste over de streep te komen.

Sven Roes ANP

In de finale kon Roes dat kunstje niet herhalen, hij kwam als vierde over de streep maar kreeg na ingrijpen van de jury een penalty. Roes had zijn concurrenten gehinderd. Jens van 't Wout reed in de halve finales naar de derde plek en werd in de B-finale uiteindelijk derde.

Op de 500 meter kende de Nederlandse mannen geen succes. Itzhak de Laat en Melle van 't Wout sneuvelden beiden in de kwartfinales.

Otter baalt van diskwalificatie: 'Sjinkie moet hand niet zetten'

In de halve finales van de aflossing wisten zowel de mannen als de vrouwen als eerste over de streep te komen, maar de Nederlandse mannen konden daar niet lang van genieten. Vanwege een inhaalactie van Sjinkie Knegt, waarbij hij met zijn arm een Hongaar blokkeerde die daarna viel, diskwalificeerde de jury Nederland.

Bondscoach Otter na diskwalificatie: 'Sjinkie moet zijn hand niet zetten'

In de halve finales bij de vrouwen gingen de Nederlandsen lang aan kop. In de laatste ronde kropen China en Italië onder Schulting door, maar veroorzaakte Arianna Fontana een valpartij. Schulting wist ternauwernood op de benen te blijven en kon daardoor toch nog als eerste finishen. Zondagmiddag staan de finales van de relays op het programma,

Volgende week laatste wereldbeker

Volgende week, van 25 tot en met 28 november, vinden de vierde en laatste wereldbekerwedstrijden van het seizoen plaats in Dordrecht. Daar strijden de shorttrackers om de laatste startbewijzen voor de Olympische Spelen in Peking volgend jaar februari.

Voordat de Nederlandse shorttrackploeg zich kan gaan opmaken voor dat olympische avontuur, wacht hen nog het Europees kampioenschap in Dresden van 14 tot en met 16 januari.

STER reclame