Met de gedachten bij Van Ruijven pakt Schulting wereldtitel op de 500 meter

Met de vorige zomer overleden Lara van Ruijven in haar gedachten is shorttrackster Suzanne Schulting oppermachtig op de WK shorttrack. Na het behalen van de wereldtitel op de 1.500 meter reed ze ook op de 500 meter onbedreigd naar het goud.

Er staat op de WK in Dordrecht na twee dagen geen maat op Schulting, die alle negen races winnend wist af te sluiten. Nadat ze zich in 2019 voor het eerst 's werelds beste had getoond in het klassement, jaagt ze dit weekeinde op haar tweede allroundtitel. Toch is de winst op de 500 meter, een van de vier afstanden in het klassement, haar heel veel waard.

Direct na de race sprongen de tranen Schulting in de ogen, want ze neemt de wereldtitel over van Van Ruijven, haar teamgenote en vriendin die twee jaar geleden wereldkampioene werd op de 500 en afgelopen zomer overleed aan de gevolgen van een stoornis in het immuunsysteem.

'Dit was mijn hoofddoel'

"Toen we net afscheid van haar hadden genomen in het ziekenhuis, had ik mezelf één ding voorgenomen: wereldkampioen worden op de 500 meter. Zodat de titel in ons team zou blijven", zegt Schulting, vechtend tegen de tranen na het veroveren van de wereldtitel. "Dat was mijn hoofddoel dit seizoen. Dat dat is gelukt, daar ben ik heel trots op."

Bekijk in de carrousel hieronder de emotionele huldiging van Schulting als winnares van de 500 meter en haar reactie:

Ook op de aflossing liet Schulting zien in grootse vorm te zijn. Bijgestaan door Selma Poutsma, de ervaren Yara van Kerkhof en Rianne de Vries leek Nederland in de halve finales als tweede te eindigen achter Italië, wat ook voldoende zou zijn voor een plaats in de finale. In de laatste meters schoof Schulting haar schaats echter nog net voorbij Arianne Fontana, waarmee ze haar ongeslagen positie alsnog behield.

Vroeg op kop en hard doorrijden

Schulting reed de twee individuele finales met dezelfde tactiek: vroeg in de race het heft in handen nemen om vervolgens zo hard door te rijden dat geen van de andere rijdsters haar voorbij kan komen.

In de eindstrijd van de 1.500 meter werd Schulting halverwege nog even in de weg gezeten door de Belgische Hanne Desmet, maar al snel pakte de Friezin de leidende positie terug om in een verschroeiend tempo naar haar eerste wereldtitel van het weekeinde te rijden.

Bekijk in de carrousel hieronder de overwinning van Schulting op de 1.500 meter en haar reactie:

De twee andere Nederlandse vrouwen op de WK presteren in Schultings schaduw uitstekend. Xandra Velzeboer en Selma Poutsma debuteren beiden op de wereldkampioenschappen en wisten beiden zaterdag een bronzen medaille in de wacht te slepen.

Velzeboer veroverde het brons op de 1.500 meter, in die finale ging Poutsma onderuit. Zij revancheerde zich door op de 500 meter derde te worden.

In het allroundklassement gaat Schulting na de eerste twee afstanden, vanzelfsprekend, aan de leiding. Schulting heeft 68 punten en kan zich zondag op de 1.000 meter al voor de afsluitende superfinale verzekeren van de allroundtitel.

De Italiaanse Fontana heeft 26 punten, twee meer dan Courtney Sarault uit Canada. Selma Poutsma staat met 16 punten op de vierde plaats, vlak voor Xandra Velzeboer die 15 punten heeft vergaard.

Regerend wereldkampioene Schulting heeft bij de WK geen concurrentie van de Aziatische rijdsters. Door de coronacrisis besloten onder meer de Japanners, Chinezen en Zuid-Koreanen niet naar Dordrecht af te reizen. Ook Kim Boutin ontbreekt door de pandemie. De Canadese pakte twee jaar geleden WK-brons.

De Duitse Anna Seidel, in januari tweede achter Schulting op de EK, moet de wereldkampioenschappen vanwege blessures aan zich voorbij laten gaan.

De afwezigen bij de WK shorttrack in Dordrecht NOS

STER reclame