Schulting ook soeverein op 1.000 meter bij wereldbeker Debrecen, Velzeboer vierde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Suzanne Schulting heeft haar gouden hattrick te pakken bij de wereldbekerwedstrijden in het Hongaarse Debrecen. Na de 500 meter en de 1.500 meter was ze zondag ook superieur op de 1.000 meter.

Met die zege is ze ook officieel verzekerd van een startplaats bij de Olympische Spelen in Peking, waar ze haar titel op de 1.000 meter zal verdedigen.

Later op de dag pakte Schulting ook nog haar vierde titel in Debrecen. Met Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en reserve Rianne de Vries was ze ook de beste op de 3.000 meter aflossing.

Na de EK in Debrecen (2020) en Gdánsk (2021) en het WK in Dordrecht (2021) is het de vierde keer dat Schulting alle titels in een weekend op haar naam schreef.

Cijfer

Bij de Spelen in februari wil ze op haar best zijn. Maar welk cijfer zou Schulting zichzelf nu al geven? "Ik zou mezelf nog geen negen geven en dus ook geen tien. Een achtje, zevenhalf misschien. Nou, doe maar een acht. Die tien moet maar op de Spelen."

Schulting na gouden hattrick in Debrecen: 'Welk cijfer ik mezelf geef? Een achtje'

Velzeboer nam brutaal de leiding in de finale van de 1.000 meter. Vier rondes voor het einde nam Schulting die positie over en hield professioneel de deur dicht voor de Canadese Courtney Sarault, de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong en de Poolse Natalia Maliszewska.

Het leek simpel, maar in de halve finale en de finale moest Schulting wel degelijk al haar vaardigheden voor de dag halen. "Vandaag heb ik wel echt geracet. Het is niet alleen hard bijten, stampen en hopen dat je het redt tot de finish. Nee, het is ook andere lijnen rijden en de mensen achter je in de weg zitten, zodat ze niet meer weten wat ze met je aan moeten. En dat is eigenlijk het lekkerste."

Velzeboer eindigde in het lijf-aan-lijfgevecht achter Schulting als vijfde in de finale van de 1.000 meter, maar werd daarbij gehinderd door de Canadese Sarrault. Die moest dat bekopen met een diskwalificatie.

Daardoor eindigde Velzeboer als vierde en is ze nu knap derde in de stand om de wereldbeker. Schulting gaat uiteraard aan de leiding met een straatlengte voorsprong op de Amerikaanse Kristen Santos.

Clean sweep: ook goud op 3.000 meter aflossing

Als slotstuk op zondag zorgde Schulting zelfs voor een clean sweep door met Nederland de 3.000 meter aflossing te winnen.

Canada nam de kop, met de Nederlandse ploeg in het kielzog. Met twaalf ronden te gaan vond Van Kerkhof het genoeg, nam de kop over en zette Velzeboer, Poutsma en Schulting zo in een ideale positie.

De Canadese Sarrault wist het gat in de slotronden nog te dichten, maar het was Schulting die voor de vierde keer juichend over de streep kwam.

Met twee overwinningen en een tweede plaats gaan de Nederlandse shorttracksters onbedreigd aan de leiding in het wereldbekerklassement.

De Laat derde op 1.000 meter

Bij de mannen werd Itzhak de Laat derde op de 1.000 meter en dat was na de zilveren plak in Nagoya genoeg voor plaatsing voor de Spelen in Peking.

Er zat zelfs nog meer in voor de Leeuwarder, als hij door de Canadees Jordan Pierre-Gilles niet de pas was afgesneden. De Laat viel ver terug en kwam niet meer in de buurt van Pascal Dion en winnaar Hwang Dae-hon.

"Misschien was het een beetje een wraakactie", opperde De Laat over de actie van de Canadees, die later gediskwalificeerd werd. "Ik pakte hem op zo'n zelfde soort actie. Die kon heel mooi, maar hij doet hem gewoon zo laat. Daar kun je niets aan doen. En in de finale is dat rottig, want je verliest meteen twee plekken."

Vervolgens schaatste hij zich eenvoudig naar de derde plek, waardoor hij zich nu ook zeker weet van de Olympische Spelen.

Hoofdrol Jens van 't Wout in 'race van de dag'

Jens van 't Wout speelde een hoofdrol in misschien wel de spectaculairste race van de dag. Zijn serie in de kwartfinales zat vol met wereldtoppers, waaronder meervoudig olympisch kampioen Charles Hamelin en de Chinees Ren Ziwei, zaterdag nog winnaar van de 1.500 meter.

Van 't Wout hield zich prima staande en dook vlak achter Hamelin de laatste twee ronden in. De Canadees schoof echter onderuit en toen Ren vervolgens een ronde te vroeg dacht te finishen, reed Van 't Wout onbedreigd naar de zege.

Van 't Wout blijft fier overeind tussen blunderende shorttracksterren Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De finale bleek uiteindelijk een brug te ver voor Van 't Wout, die uiteindelijk als zesde eindigde. Dat is ook zijn plek in het wereldbekerklassement op de 1.000 meter.

De Laat is derde in die stand, die aangevoerd wordt door de Canadees Dion.

Volgende week laatste wereldbeker

Volgende week, van 25 tot en met 28 november, vinden de vierde en laatste wereldbekerwedstrijden van het seizoen plaats in Dordrecht. Daar strijden de shorttrackers om de laatste startbewijzen voor de Spelen.

Voordat de Nederlandse shorttrackploeg zich kan gaan opmaken voor dat olympische avontuur, wacht hen nog het Europees kampioenschap in Dresden van 14 tot en met 16 januari.

STER reclame