Regering in Kiev beweert poging tot staatsgreep te hebben verijdeld
De regering van Oekraïne zegt een staatsgreep te hebben verijdeld. Als er niet was ingegrepen, had de coup volgende week plaatsgevonden, zei president Zelensky. Als bewijs voor de staatsgreepplannen voerde hij aan dat inlichtingendiensten audio-opnames met Russische stemmen in hun bezit hebben.
"We worden niet alleen door Rusland uitgedaagd, maar hebben ook grote interne uitdagingen. Ik heb informatie ontvangen dat er op 1 of 2 december in ons land een staatsgreep zou plaatsvinden", zei Zelensky op een persconferentie. Hij gaf verder geen details over het complot. Moskou heeft onmiddellijk ontkend dat het betrokken is bij de kwestie.
Spanningen
De spanningen tussen Rusland en Oekraïne lopen de laatste weken flink op. Het Kremlin stuurt steeds meer militairen en materieel naar het grensgebied met Oekraïne, iets dat volgens Kiev en de NAVO kan duiden op militaire escalatie en een Russische inval in Oekraïne.
Maar Rusland ontkent zoiets van plan te zijn en zegt militairen op eigen grondgebied te mogen plaatsen waar het wil. Het noemt Westerse berichten over een mogelijke Russische aanval vals en alarmerend.
We hebben onze grenzen volledig onder controle en zijn volledig voorbereid op elke escalatie.
Oekraïne en Rusland zijn sinds de annexatie van de Krim in 2014 verwikkeld in een militair conflict. In de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loegansk staan pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger tegenover elkaar.
De separatisten zouden daarbij steun krijgen van Rusland, Oekraïne krijgt hulp van de VS. Formeel geldt een staakt-het-vuren, maar over en weer vallen nog geregeld slachtoffers.
In september werd de auto van een adviseur van president Zelensky onder vuur genomen. Een maand eerder hielden Kiev en Westerse landen een Krim-top, waar Zelensky benadrukte dat het in 2014 door Moskou geannexeerde schiereiland de Krim bij Oekraïne hoort. Van nu af aan "begint het aftellen naar het einde van de bezetting", zei hij toen.
De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken noemde de topconferentie "een heksenfeest" en een woordvoerder van het Kremlin sprak van een extreem vijandige en anti-Russische bijeenkomst.