In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Noodverordening Limburgse gemeenten om rellen te voorkomen

In de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen, Stein en Beek is vandaag een noodverordening afgekondigd. Dat hebben de burgemeesters van de vier gemeenten besloten naar aanleiding van berichten op sociale media en de rellen van afgelopen weekend zoals in Stein.

In Sittard-Geleen, Stein en Beek is sinds vanmiddag 12.00 een noodverordening van kracht die duurt tot maandagochtend 08.00 uur. In navolging van de drie gemeenten is in Maastricht ook een noodverordening afgekondigd. Naast de noodverordening is de gemeente ook aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Beide maatregelen gelden tot dinsdagochtend 06.00 uur.

De politie trad afgelopen weekend op tegen relschoppers die vuurwerk afstaken en naar agenten gooiden. Ook in Roermond was het onrustig, daar werd de mobiele eenheid (ME) ingeschakeld. Zeker twaalf mensen werden aangehouden.

Preventief fouilleren

Vanwege de noodverordening mag niemand in deze gemeenten zijn of haar gezicht volledig bedekken en geldt er een samenscholingsverbod, meldt 1Limburg. Bovendien zijn vuurwerk en objecten die als wapen gebruikt kunnen worden verboden. Ook mag de politie preventief fouilleren.

De burgemeesters kunnen door de noodverordening direct optreden bij onrust. "Wij staan geweld - in het bijzonder tegen onze hulpverleners - en vernielingen aan het bezit van ondernemers en inwoners niet toe", laten zij weten.

Burgemeester Penn-te Strake zegt er alles aan te willen doen om de stad en inwoners zo goed mogelijk te beschermen tegen mogelijke rellen. "Laten we hopen dat iedereen zijn verstand gebruikt en de rust bewaart want geweld is echt nooit een oplossing."

Man aangehouden in Roermond

Een 22-jarige man uit Herkenbosch is door de politie aangehouden op verdenking van het online oproepen tot rellen in Roermond. De man wordt verdacht van opruiing en het aansporen tot geweld.

Ook de gemeente Roermond is vandaag voorbereid op eventuele ongeregeldheden. De gemeente zal indien nodig opnieuw een noodverordening instellen.

Advertentie via Ster.nl