Tadej Pogacar
NOS Wielrennen

Lavreysen en Van der Poel grijpen naast ereprijs, Pogacar wint Velo d'Or

Vreemd is het niet, dat de winnaar van de Tour de France door een vakjury uitgeroepen is tot de beste renner van het jaar. Maar het is vooral de manier waarop Tadej Pogacar in 2021 huishield die ervoor zorgde dat hij, en niet andere (olympische) kampioenen, de Velo d'Or krijgt uitgereikt.

Achter Pogacar eindigden Jumbo-Visma-renners Primoz Roglic, de winnaar van vorig jaar, en Wout van Aert als tweede en derde. Wereldkampioen Julian Alaphilippe werd vierde.

Ook tweevoudig olympisch kampioen en drievoudig wereldkampioen Harrie Lavreysen behoorde tot de genomineerden, net als wereldkampioen veldrijden Mathieu van der Poel en olympisch kampioen tijdrijden Annemiek van Vleuten. Zij grepen naast de prijs, die dit jaar voor de dertigste keer is uitgereikt. Nog nooit won een Nederlander, of een vrouw of een niet-wegrenner.

Imponerende Pogacar rijdt Van der Poel uit het geel in eerste bergrit

Pogacar schreef in 2021 niet alleen de Tour op zijn naam, waarbij hij op indrukwekkende wijze het hele peloton naar huis fietste in een van de zwaarste bergritten, maar hij won ook eendagswedstrijden Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.

Roglic was net als in 2020 winnaar van de Vuelta en pakte de olympische titel tijdrijden. Van Aert imponeerde door in de Tour op alle terreinen te winnen: in een tijdrit, in een massasprint en in een etappe over de Mont Ventoux.

Winnaars Velo d'Or

2021 Tadej Pogacar (Slv)
2020 Primoz Roglic (Slv)
2019 Julian Alaphilippe (Fra)
2018 Alejandro Valverde (Spa)
2017 Chris Froome (GBr)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl