Roglic komt als eerste over de streep in de openingsetappe van de Vuelta. ANP

Wielrenner Primoz Roglic is uitgeroepen tot winnaar van de Vélo d'Or. Het is de prijs voor de beste renner van het seizoen, die sinds 1992 wordt toegekend door het Franse maandblad Vélo Magazine. Het is voor Roglic de eerste keer dat hij de onderscheiding krijgt.

De renner van Jumbo-Visma kende een zeer sterk seizoen. De Sloveen won de Vuelta, Luik-Bastenaken-Luik en eindigde als tweede in de Tour de France.

"Ik heb de lijst met eerdere winnaars doorgenomen en zag geweldige namen", reageerde Roglic. "Dit is een enorme eer. Ik wil van de gelegenheid gebruikmaken om iedereen die op mij gestemd heeft te bedanken. Ik heb begrepen dat het om een jury van journalisten ging van over de hele wereld. Daarom raakt het me ook echt."

Roglic wint Luik-Bastenaken-Luik voor Alaphilippe, die denkt dat hij gewonnen heeft. Pro Shots

In het verleden wonnen onder anderen Alberto Contador, Miguel Indurain en Chris Froome de prijs. De trofee wordt toegekend door een panel bestaande uit wielerjournalisten vanuit de hele wereld. Roglic werd verkozen boven onder anderen ploeggenoot Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Anna van der Breggen.

Andere genomineerden waren Remco Evenepoel (Bel), Sam Bennett (Ier), Caleb Ewan (Aus), Pauline Ferrand-Prevot (Fra), Jakob Fuglsang (Den), Filippo Ganna (Ita), Tao Geoghegan Hart (GBr), Marc Hirschi (Zwi), Daniel Felipe Martinez (Col) en Tadej Pogacar (Sln).

Mannen en vrouwen vormen bij de jaarlijkse toekenning van de Vélo d'Or één categorie. Lance Armstrong kreeg de onderscheiding het vaakst, vijf keer, maar na zijn dopingbekentenis werd zijn naam van de lijst met winnaars geschrapt. Nog nooit kreeg een Nederlander de prijs. Ook heeft nog nooit een vrouw de prijs mogen ontvangen.

Winnaars van de laatste vijf jaar

2019 Julian Alaphilippe
2018 Alejandro Valverde
2017 Chris Froome
2016 Peter Sagan
2015 Chris Froome

STER reclame