Mathieu van der Poel en Annemiek van Vleuten ANP / NOS

De meest prestigieuze prijs in het wielrennen, de Vélo d'Or, is nog nooit gewonnen door een Nederlander. Wellicht dat dat dit jaar verandert: Annemiek van Vleuten en Mathieu van der Poel staan op de nominatielijst.

De prijs, die sinds 1992 wordt uitgereikt, is vergelijkbaar met de Gouden Bal die de beste voetballer van de wereld altijd krijgt. Hij wordt aan het einde van het jaar uitgereikt. Twintig journalisten uit verschillende landen bepalen de winnaar.

Twaalf nominaties

In totaal zijn er twaalf wielrenners genomineerd. Van Vleuten, die vorige week met een solo van meer dan honderd kilometer wereldkampioene werd, is de enige vrouw op de lijst.

Eerder dit jaar won ze ook de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik en de Giro Rosa.

Van Vleuten pakt WK-goud na sensationele solo Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ook de wereldkampioen bij de mannen, Mads Pedersen, is genomineerd, net als de winnaars van de drie grote ronden: Richard Carapaz (Giro), Egan Bernal (Tour) en Primoz Roglic (Vuelta). De lijst wordt gecompleteerd met Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel, Philippe Gilbert, Jakob Fuglsang, Caleb Ewan en Elia Viviani.

Mooiste wielerontknoping van het jaar

Van der Poel zorgde misschien wel voor de mooiste wielerontknoping van het jaar door uit geslagen positie toch nog de Amstel Gold Race te winnen.

Van der Poel grijpt op sensationele wijze de zege in Amstel Gold Race Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mocht Van Vleuten de Vélo d'Or winnen, dan is dat een dubbele primeur. Niet alleen is ze dan de eerste Nederlander die dat doet, ook nog eens de eerste vrouw. Vorig jaar werd ze eveneens genomineerd, samen met Anna van der Breggen. De prijs ging toen naar de wereldkampioen bij de mannen, Alejandro Valverde.

In 2017 werd Tom Dumoulin met zijn Giro-overwinning tweede achter Tourwinnaar Chris Froome en in 2001 werd Amstel Gold Race-winnaar Erik Dekker derde.

STER reclame