Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Amanda Spratt op het WK-podium Getty Images

Annemiek van Vleuten heeft op grootse wijze de wereldtitel op de weg in de wacht gesleept. In het Engelse Yorkshire sprong ze op een klimmetje na 45 kilometer weg, waarna ze een solo van liefst 105 kilometer bekroonde met goud.

De 36-jarige Van Vleuten had al snel een minuut marge te pakken op een groep met titelverdedigster Anna van der Breggen, Chloé Dygert (goud op de WK tijdrit), Lizzie Deignan, Cecilie Uttrup Ludwig, Amanda Spratt, Elisa Longo Borghini, Soraya Paladin en Clara Koppenburg.

Van Vleuten pakt WK-goud na sensationele solo Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De rest van het peloton, met topfavoriete Marianne Vos, stond met drie minuten achterstand al snel buitenspel. Van der Breggen zat in een zetel mocht Van Vleuten worden teruggehaald, maar ze verrichtte keurig afstoppend werk in de groep achtervolgsters en haalde telkens heel alert aanvalsters terug.

Dygert zet de tegenaanval in

De ontmoedigende kracht van Van der Breggen haalde het vuur uit de pogingen van de anderen om Van Vleuten terug te halen.

De tweevoudig wereldkampioene op de tijdrit liep ook steeds verder uit. Dygert wist op 35 kilometer van de finish wel aan de wurggreep van Van der Breggen te ontsnappen. Van Vleutens voorsprong liep terug, maar op 30 kilometer van de finish was die met twee minuten nog alleszins comfortabel.

Zilver voor Van der Breggen

Bij Dygert ging langzaam het licht uit en op 10 kilometer van de finish werd ze door Van der Breggen en Spratt achterhaald en achtergelaten.

Olympisch kampioene Van der Breggen maakte het Nederlandse succes compleet door Spratt op 5 kilometer van de finish er heuvelop van af te rijden. Ze veroverde het zilver, twee minuten achter Van Vleuten. Het brons ging naar Spratt uit Australië.

STER reclame