Sifan Hassan met haar olympische medailleoogst ANP

Sifan Hassan behoort voor het derde jaar op rij tot de vijf vrouwen die kans maken om tot beste atlete van de wereld te worden gekozen. De mondiale atletiekfederatie maakte dinsdag de shortlist bekend.

De 28-jarige hardloopster baarde afgelopen zomer opzien door tijdens de Olympische Spelen de 5.000, 10.000 en de 1.500 meter te lopen. Nooit eerder combineerde een atlete die drie afstanden op een groot kampioenschap.

Hassan veroverde in Tokio olympisch goud op de 5 en 10 kilometer en snelde op de 1.500 meter naar het brons. In oktober werd ze al gekozen tot Europees atlete van het jaar.

Sifan Hassan wint de 10.000 meter in Tokio ANP

De afgelopen twee jaar greep Hassan naast de World Athletics Award. In 2020 won de Venezolaanse hink-stap-springster Yulimar Rojas de verkiezing, het jaar daarvoor ging de titel naar de Amerikaanse 400-meter hordeloopster Dalilah Muhammad.

Rojas behoort ook dit jaar tot de kandidaten, evenals Faith Kipyegon (1.500 meter) uit Kenia, de Amerikaanse Sydney McLaughlin (400 horden) en de Jamaicaanse sprintster Elaine Thompson-Herah.

Nog nooit won Nederlandse atlete

Een Nederlandse atleet is nog nooit gekozen tot beste van de wereld. Dafne Schippers stond in 2014 en 2015 ook op de shortlist van de verkiezing tot beste vrouwelijke atlete van de wereld, maar de Utrechtse sprintster viel de eer niet ten deel.

Hassan hoort op 1 december tijdens een virtuele uitreiking of ze de ereprijs krijgt van World Athletics.

STER reclame