Gielen speelde in februari met Duitsland tegen Nederland op het OKT Orange Pictures

Luuk Gielen maakt weer deel uit van de Nederlandse waterpoloselectie. De 30-jarige midachter liet zich in 2019 naturaliseren tot Duitser, maar kiest nu toch weer voor zijn Nederlandse paspoort.

Na een gesprek met bondscoach Harry van der Meer wil en kan Gielen na vijf jaar afwezigheid daardoor weer voor Oranje uitkomen.

Gielen had in 2016 een meningsverschil met de toenmalige bondscoach Robin van Galen, die inmiddels is opgevolgd door Van der Meer. Gielen speelde in die tijd bij Spandau Berlijn en kon daardoor versneld de Duitse nationaliteit aanvragen. "Mijn vertrek was destijds niet leuk, maar dat hebben we al eerder met elkaar uitgepraat", zegt Gielen nu.

De kans om de Spelen te halen wordt met Luuk erbij simpelweg ietsje groter.

Bondscoach Harry van der Meer

Gielen dacht met Duitsland een grotere kans te maken op deelname aan de Olympische Spelen. Dat bleek niet te kloppen. Gielen speelde drie internationale toernooien met Duitsland, maar op het olympisch kwalificatietoernooi in februari verloor de ploeg alle wedstrijden. Ook het duel met Nederland, dat zich net als de Duitse ploeg uiteindelijk niet plaatste voor Tokio.

Dikke streep eronder

"Ik leefde, trainde en speelde bij Spandau jarenlang dag-in-dag-uit met een groot deel van het Duitse nationale team. Dus het voelde niet eens raar om 'waterpolo-Duitser' te zijn. Maar als het aan mij ligt, zetten we een dikke streep onder die tijd en kijken we nu met Oranje vooruit naar Parijs", aldus Gielen.

Gielen in actie bij zijn club UZSC Orange Pictures

Van der Meer is blij met de terugkeer van Gielen. "Luuk is een topspeler die we met zijn ervaring en kwaliteiten heel erg goed kunnen gebruiken als midachter en schutter. Het blijft elke keer weer een loodzware opgave om de Spelen te halen, maar met Luuk erbij wordt de kans simpelweg ietsje groter."

"Natuurlijk zullen de oudere spelers hem in het begin vast nog wel een beetje plagen met zijn keuze voor Duitsland. Maar ik weet zeker dat ze ook liever mét dan tégen hem spelen."

Gielen werd kampioen in Servië en Duitsland voordat hij dit jaar terugkeerde naar UZSC in Utrecht.

Luuk Gielen in Langs de Lijn En Omstreken

STER reclame