Geen olympisch ticket, maar uitgekiende strategie waterpoloërs houdt wel stand

Afgelopen vrijdag verloren de Nederlandse waterpoloërs op het olympisch kwalificatietoernooi in de kwartfinales van Montenegro en zagen ze daarmee hun kans op de Olympische Spelen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Desondanks kijkt Robin van Galen, voormalig bondscoach en de huidige commercieel directeur van de KNZB, met trots terug op de prestaties van de waterpoloërs. "Als je ziet welke stappen we hebben gezet de afgelopen acht jaar, dan mag je daar best trots op zijn."

Van Galen (KNZB): 'Spelers konden zich sneller ontwikkelen dan in Nederland'

Het traject om de Nederlandse waterpoloërs weer naar de subtop van het waterpolo te krijgen begon al in 2013, toen Van Galen werd aangesteld als bondscoach. "We moesten echt op nul beginnen", blikt hij acht jaar later terug.

"In 2012 werd het beleid ontwikkeld en werd er gezegd 'als je niet in de toptien van de wereld staat, krijg je geen geld voor je programma'. We stonden toen rond plaats veertig, dus dan krijg je niks." Volgens de directeur was het een legitieme eis van sportkoepel NOC*NSF. "Dan moet je op een andere manier aan je geld zien te komen."

Spelers detacheren

Dat geld kwam er wel, maar Van Galens missie om de waterpoloërs aan de Olympische Spelen van 2016 deel te laten nemen, mislukte. Hij bracht het team wel naar een hoger niveau, maar daar was een voor het waterpolo bijzondere constructie voor nodig.

"De ontwikkeling ging ons niet snel genoeg. Dus we hebben eigenlijk een soort van detacheringsbureau opgestart door waterpolospelers her en der te stationeren in het buitenland. Ze konden zich daar sneller ontwikkelen dan in de Nederlandse competitie."

Inmiddels ziet Van Galen dat de mannen langzamerhand weer hun heil zoeken in Nederland.

Er is genoeg hoop voor waterpoloërs, 'een nieuwe generatie gaat zich aandienen'

De commercieel directeur van de zwembond kijkt ook alweer naar de toekomst. "Ze hebben echt wel weer een stap gezet. Een aantal oudere spelers zal misschien wel stoppen, maar er komen weer nieuwe jongens bij."

Van Galen doelt op de waterpoloërs die een paar jaar geleden aan de waterpolo-academie in Eindhoven begonnen zijn. "De jongens zitten daar in een fulltimeprogramma en komen steeds dichter bij het doorstromen. Een nieuwe generatie dient zich aan", aldus Van Galen.

Droom spat uiteen

De ploeg van bondscoach Harry van der Meer verloor maandag met ruime cijfers van Kroatië, maar wist zich dankzij een zwaarbevochten overwinning op Roemenië en een miraculeus gelijkspel tegen Frankrijk toch te plaatsen voor de kwartfinales.

Omdat Oranje donderdag nipt verloor van Rusland en daardoor als vierde in de groep eindigde, stuitte het op de winnaar van de andere poule: het sterke Montenegro. Tegen dat land, dat zich inmiddels voor de finale heeft geplaatst en daarmee zeker is van een olympisch ticket, spatte de olympische droom voor de waterpoloërs uiteen.

De Nederlandse mannen deden voor het laatst in 2000 mee aan de Spelen. De huidige bondscoach was toen nog een van de spelers.

Bekijk hieronder de samenvatting van de wedstrijd tegen Montenegro en de reacties van speler Pascal Janssen en bondscoach Harry van der Meer.

STER reclame