Peng verscheen bij een tennistoernooi in Peking
NOS Nieuws

China beschuldigt 'bepaalde personen' van hypen in zaak van tennisster Peng

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat "bepaalde mensen" moeten ophouden met het in het nieuws houden van de zaak rond de tennisster Peng Shuai.

"Iedereen heeft gezien dat ze weer aan publieke bijeenkomsten heeft meegedaan en ook dat ze een videogesprek heeft gehad met IOC-voorzitter Bach", zei een woordvoerder van het ministerie. "Ik hoop dat bepaalde mensen stoppen met kwaadaardig hypen van de zaak, laat staan met het politiseren."

Seksueel misbruik

Peng beschuldigde begin deze maand voormalig vicepremier Zhang Gaoli op sociale media van seksueel misbruik. Daarna is ze wekenlang niet in het openbaar gezien.

Vorige week verscheen in Chinese staatsmedia een verklaring die door Peng zou zijn afgelegd. Daarin stond dat de beschuldiging die ze tegen de voormalige vicepremier had gedaan onjuist was.

In het buitenland wordt ernstig betwijfeld of de verklaring echt van Peng zelf afkomstig is. Ook de internationale tennisbond WTA hecht er weinig waarde aan.

Chinese staatsmedia hebben de afgelopen dagen deze beelden van Peng naar buiten gebracht:

Dit is wat we te zien krijgen van Peng Shuai

Het afgelopen weekend verspreidden Chinese staatsmedia beelden van een vrolijk kijkende Peng bij een tennistoernooi in Peking en tijdens een etentje in een restaurant.

Zondag had ze een videogesprek met voorzitter Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Daarin zei ze dat ze veilig is en vraagt ze de buitenwereld haar privacy te respecteren.

Maar die beelden hebben de WTA nog niet gerustgesteld en mensenrechtenorganisatie Amnesty International ook niet. De China-specialist van Amnesty, Alkan Akad, zegt tegen persbureau Reuters dat de video de zorgen over het welzijn van Peng niet wegneemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl