Kevin Spacey in 2019 bij het verlaten van een rechtbank in Massachusetts waar hij was aangeklaagd
NOS NieuwsAangepast

Acteur Kevin Spacey moet maker 'House of Cards' miljoenen dollars betalen

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey moet de maker van de Netflix-serie House of Cards meer dan 26 miljoen euro betalen voor de schade die het bedrijf heeft geleden door het ontslag van Spacey wegens seksueel wangedrag.

In een arbitrage-uitspraak die door de rechtbank in Los Angeles is bekrachtigd, staat dat Spacey zijn contract heeft geschonden door "gedrag ten aanzien van medewerkers in elk van de vijf seizoenen van House of Cards waarin hij de hoofdrol speelde en waarvan hij uitvoerend producent was".

Anthony Rapp

Spacey raakte in 2017 in opspraak omdat hij in 1986 de acteur Anthony Rapp zou hebben aangerand. Dat zou zijn gebeurd toen de destijds 14-jarige Rapp bij Spacey op een feestje was.

Twee dagen na het bekend worden van dit nieuws legde Netflix de opnamen van het zesde seizoen van House of Cards stil, "om de situatie te bekijken en aandacht te geven aan mogelijke zorgen van de acteurs en de medewerkers".

Spacey kreeg voor zijn rol in 'House of Cards' 2015 de Golden Globe voor beste acteur

Medewerkers van de serie zeiden kort daarna tegen CNN dat Spacey geregeld seksueel getinte en grove opmerkingen maakte en jonge mannelijke collega's had betast.

Productiebedrijf MRC zag zich gedwongen om het personage van Spacey uit het zesde seizoen te schrijven en het aantal afleveringen van dertien naar acht terug te brengen. Dat heeft het bedrijf tientallen miljoenen gekost, staat in het rechtbankdocument.

Voorlopig einde carrière

Met de beschuldiging van Rapp kwam in elk geval voorlopig een einde aan de succesvolle carrière van de 62-jarige Spacey. Hij bood Rapp nog excuses aan, maar er viel niets meer te redden, al helemaal niet toen er meer beschuldigingen van seksueel wangedrag volgden.

Tot een veroordeling kwam het tot dusver niet. De zaak van Rapp strandde in de rechtszaal en een aanklager in Massachusetts liet de aanklacht van een man over handtastelijkheden door Spacey vallen wegens gebrek aan bewijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl