ANP, bewerking NOS

Wekdienst liever luisteren? Dat kan hier:

Goedemorgen! Vandaag komt de eerste verdachte van de rellen in Rotterdam voor de rechter. En het RIVM komt weer met de corona-weekcijfers.

Eerst het weer: Vanmorgen veel bewolking en plaatselijk wat motregen. Vanmiddag ook af en toe zon. Weinig wind en maximaal 10 of 11 graden. In Zuid-Limburg iets kouder.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag komt de eerste verdachte van de rellen in Rotterdam voor de rechter. Hij wordt verdacht van het plegen van openlijk geweld.
  • Belangenverenigingen en deskundigen bieden de Tweede Kamer een petitie aan voor de invoering van rouwverlof, zoals België dat al kent.
  • Het RIVM komt weer met de corona-weekcijfers. Vorige week was het aantal coronabesmettingen flink gestegen, naar verwachting zullen de cijfers nu opnieuw hoog zijn.
  • De rechtbank doet uitspraak tegen een 30-jarige man uit Heerlen voor het dragen van kleding met logo's van motorclub Bandidos. Tegen hem is twaalf weken gevangenisstraf geëist, waarvan vier voorwaardelijk.

Wat heb je gemist?

In meerdere steden is het gisteravond opnieuw onrustig geweest. In Zwolle werden dertien mensen opgepakt, onder meer voor het bezit van vuurwerk of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. De burgemeester had een noodbevel afgekondigd uit angst voor rellen.

In Roosendaal pakte de politie acht mensen op. Daar werd brand gesticht in een bushokje en werd op meerdere plaatsen vuurwerk afgestoken. En ook in de stad Groningen was het enige tijd onrustig. Over arrestaties daar is niets bekend.

In Zwolle waren er enkele tientallen actievoerders op straat in de stad:

Demonstratie tegen coronamaatregelen in Zwolle

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De beelden van een heldhaftige manoeuvre op de A28 gingen dit weekend in binnen- en buitenland het internet over. Een vrouw was daar onwel geworden achter het stuur en reed slingerend over de weg. Henry had door dat het flink mis was; hij ging zelf voor de auto rijden en liet hem tegen de zijne botsen, zodat een zwaar ongeluk werd voorkomen.

Gisteren werd de dappere Henry uit Nunspeet daarom in het zonnetje gezet. De burgemeester was onder de indruk van zijn actie, was te horen bij Omroep Gelderland. Zelf vindt hij alle aandacht "heel bizar". "Ik kan het eigenlijk niet bevatten."

Hier nog een keer het filmpje van zijn actie:

Automobilist laat auto van onwel geworden bestuurder bewust achterop klappen

Fijne dinsdag!

STER reclame