Gerwyn Price
NOS SportAangepast

Price klasse apart in finale Grand Slam of Darts; hij wint ruim van Wright

Nummer een van de wereld en huidig wereldkampioen Gerwyn Price heeft een maand voor het WK darts laten zien in blakende vorm te verkeren. In de finale van de Grand Slam of Darts was hij een klasse apart en zette hij de Schotse nummer twee van de wereld, Peter Wright, met 16-8 aan de kant.

Price en Wright troffen elkaar in 2019 ook al in de finale van het majortoernooi. Toen ging Price er ook met de zege vandoor en mocht hij 125.000 pond (149.000 euro) bijschrijven. Datzelfde bedrag heeft hij na vanavond ook binnen. Price won het toernooi ook al in 2018.

Gerwyn Price (l) in de finale tegen Peter Wright

Daarnaast betekent de zege ook dat Price definitief als eerste geplaatst zal zijn bij het WK, dat op 15 december in Londen begint.

Price ongenaakbaar

De voorlaatste major voor het WK kende een droomfinale tussen de twee hoogstgeplaatste darters op de wereldranglijst van dit moment. Toch was er van een echte strijd nooit sprake.

Price begon sterk en pakte al snel een 4-1 voorsprong. Wright vocht zich terug tot 4-3, maar daarna was de ban gebroken. Price pakte zes legs op rij en de riante voorsprong die hij daarmee opbouwde gaf hij niet meer uit handen.

De Schot sprokkelde nog vijf legs bij elkaar, waaronder drie aan het einde van de wedstrijd toen Price wat moeite had om de wedstrijd af te maken. De Welshman had maar liefst vijf wedstrijdpijlen gemist voordat hij met zijn zesde poging de finale alsnog naar zich toe trok.

Eerder op de dag plaatste Price zich voor de derde keer in vier jaar voor de finale door de Engelsman James Wade met 16-9 aan de kant te zetten. Met een gemiddelde van bijna 103 punten per beurt en een uitgooipercentage van 64 was de kampioen van 2018 en 2019 Wade (94,5 en 47%) duidelijk de baas.

Comeback Wright

Wright had het een stuk lastiger met Smith, die op zaterdag nog Michael van Gerwen had verslagen. De Schot kwam met 8-12 achter, maar toonde zich strijdbaar en verzorgde een wonderbaarlijke comeback. Wright won maar liefst acht legs op rij om er uiteindelijk met een 16-12 zege vandoor te gaan.

Een kunststukje dat hij later op de avond niet meer kon herhalen. Wel mag hij 65.000 pond (77.000 euro) bijschrijven.

Peter Wright (l) in actie tegen Michael Smith

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl