PSV-spits Vinícius weet het zeker: 'Ik ben er met Brazilië bij op het WK in Qatar' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Noem zijn voetballoopbaan gerust een wonderlijke samenloop van omstandigheden. Carlos Vinícius, Braziliaanse spits in dienst van PSV, houdt het als devoot katholiek in het Portugees liever op een 'milagre de Deus'. Een Godswonder.

Carlos Vinícius Alves Morais mag pas 26 jaar oud zijn, hij heeft al een heel voetballeven achter zich. Sinds zijn loopbaan begon bij Santos, de club waar Pelé groot werd, diende hij twaalf clubs in zes verschillende landen.

Opmerkelijk, zeker omdat zijn loopbaan er in het voorjaar van 2017 al op zat. Voor deze goed en wel was begonnen.

Dood spoor

Nog maar net 22 jaar oud is Vinícius wanneer hij in eigen land op een dood spoor belandt. De verdediger van Santos wordt omgeschoold tot middenvelder bij Palmeiras en ingezet als aanvaller bij Caldense. Zijn doorbraak blijft uit. Ook bij zijn vierde club, Grêmio Anápolis, komt hij niet uit de verf.

"Ik weet het nog goed", zegt Vinícius. "Het was op een dinsdag dat ik na de training mijn zaakwaarnemer belde. 'Het is mooi geweest, ik stop ermee', zei ik hem. Er was voor mij geen toekomst in het voetbal weggelegd."

Een jonge Carlos Vinícius, nog spelend voor Santos, op de foto met Ronaldinho. Instagram @Carlosvinicius95

Twee dagen later staat er voor Grêmio Anápolis een vriendschappelijk duel op het programma. Het elftal komt een speler tekort en Vinícius wordt gevraagd om de club uit de brand te helpen.

De spits schiet te hulp en besluit voor de laatste keer plaats te nemen in de aanval. "Ik zag het als een mooie manier om afscheid te nemen van mijn ploeggenoten."

Onbevangen en zonder verwachtingen speelt Vinícius die donderdagmiddag als centrumspits. Bevrijd van alle druk komt hij voor rust al tweemaal tot scoren.

Op de tribune blijkt toevallig een scout van Real Sport Clube te zitten, een bescheiden Portugese tweededivisionist. Een maand later is hij speler van de club uit Queluz, even buiten Lissabon. "Het begin van een door God gegeven succesverhaal."

Napoli

Een onwaarschijnlijk verhaal is het. In zijn eerste seizoen in de tweede divisie van Portugal maakt hij hij 20 doelpunten in 37 duels, een gemiddelde dat des te knapper is als je bedenkt dat Real Sport Clube dat seizoen slechts vijf duels weet te winnen en troosteloos onderaan eindigt.

Ook het grote Napoli is onder de indruk. Liefst vier miljoen euro legt de Italiaanse topclub in 2018 neer voor Vinícius, die ineens een groeibriljant heet te zijn.

In plaats van hem te laten ruiken aan de Serie A, sturen de Napolitanen hem na een paar maanden op huurbasis terug naar Portugal. Hij wordt gestald bij Rio Ave, een middenmoter op het hoogste niveau. Acht competitietreffers en zes goals in de bekertoernooien later wacht een nieuw avontuur.

Carlos Vinícius viert een doelpunt in het shirt van AS Monaco AFP

Napoli laat Vinícius verder rijpen bij AS Monaco. Scoren in de Franse Ligue 1 blijkt evenwel een stuk moeilijker dan in de Portugese Primeira Liga. In zestien wedstrijden vindt hij slechts tweemaal het net.

Topscorer

Toch durft Benfica het in 2019 aan de aanvaller over te nemen voor zeventien miljoen euro. In zijn eerste jaar bij de roemrijke club uit Lissabon wordt hij met 18 treffers topscorer van Portugal. Desondanks wordt hij na één seizoen opnieuw verhuurd. Aan Tottenham Hotspur, ditmaal.

Trainer José Mourinho gunt hem geen speelminuten in de Premier League. Als stand-in voor de Engelse spits Harry Kane wordt hij opgesteld in de Europa League en de Engelse bekercompetities, waarin hij tien keer scoort in 22 wedstrijden.

Carlos Vinícius viert een doelpunt van de Spurs met Son Heung-min AFP

Benfica haalt hem daarop terug naar Lissabon, maar trainer Jorge Jesus ziet het bij zijn weerzien met het Estádio da Luz niet in hem zitten. Hij komt niet verder dan een invalbeurt van welgeteld zes minuten tegen het nietige Arouca.

Als de Portugezen bekend maken hem te willen verhuren, melden zich drie clubs. Eintracht Frankfurt, Zenit Sint-Petersburg en... PSV.

De keuze is snel gemaakt. "PSV is nog altijd een heel grote naam in Brazilië. In Zuid-Amerika staat PSV nog altijd te boek als de club waar de imposante loopbanen van Romário en Ronaldo begonnen."

Carlos Vinícius viert een goal voor Benfica AFP

Hij kent Romário en Ronaldo alleen uit de overlevering, tot een persoonlijke kennismaking is het nooit gekomen. Maar net als zijn twee succesvolle landgenoten krijgt Vinícius bij PSV het shirt met rugnummer 9 toebedeeld.

"Het is niet zo dat dit de verwachtingen extra hoog opschroeft. Ik voel hierdoor ook geen extra druk of zo. Ik beschouw het eerder als een voorrecht dat ik met dit nummer speel."

Bij PSV hoopt Vinícus op een langer verblijf dan bij zijn voorgaande werkgevers. Hij heeft in deze fase van zijn loopbaan een stevige thuisbasis nodig. De Eindhovenaren hebben hem voor twee seizoenen gehuurd en er is een optie tot koop. "Ik wil het vertrouwen van PSV niet beschamen."

Mourinho noemde hem 'mijn krijger'

Vinícius weet zich in ieder geval gesteund door een opmerkelijke verschijning in het mondiale voetbal. Tot op de dag vandaag onderhoudt hij innig contact met José Mourinho. "Hij is een echte vriend van me. Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat we contact hebben via Whatsapp."

De zelfbenoemde Special One volgt de verrichtingen van Vinícius nauwgezet. De Braziliaan had tegen FC Twente nog maar nauwelijks zijn eerste doelpunt voor PSV gemaakt of Mourinho sprak een boodschap in bij de Braziliaan.

José Mourinho stelde Carlos Vinicius nooit op in de Premier League, maar onderhoudt nog wel contact met 'zijn krijger'. ANP

'O meu guerreiro' (Mijn krijger), noemde Mourinho hem bij die gelegenheid liefkozend. Bij Vinicíus' tweede treffer in diezelfde wedstrijd feliciteerde de Portugees hem nogmaals persoonlijk: 'Zie je wel dat je het kunt?'

"Het merkwaardige aan onze vriendschap is dat ik onder hem niet veel speeltijd heb gekregen bij Spurs", zegt Vinícius. "Toch zijn we elkaar nooit uit het oog verloren. Hij is een man met een groot hart. Wie Mourinho persoonlijk kent, gaat voor hem door het vuur. Hij zit voor eeuwig in mijn hart."

Kwestie van tijd

Het was diezelfde Mourinho die Vinícius leerde groot te denken en te blijven dromen. Met het WK voetbal van 2022 aan de einder durft Vinícius het aan zijn ambities hardop uit te spreken. "Ik wil er bij zijn in Qatar."

"Het is de droom van ieder Braziliaans jochie om ooit geselecteerd te worden voor de Seleção. Ooit uitkomen voor het nationale elftal is de enige reden waarom een Braziliaan voetbalt. Het is het allerhoogst haalbare."

Het lijdt voor Vinícius geen enkele twijfel: "Het moment dat ik geselecteerd word voor het Braziliaanse elftal gaat er komen. Het is een droom die ooit werkelijkheid wordt, dat voel ik gewoon. Het is slechts een kwestie van tijd."

Of hij een weddenschap durft af te sluiten dat hij in Qatar al van de partij is? "Zeker." Lachend: "We hebben nog even de tijd, hè?"

STER reclame