NOS Wielrennen

Lavreysen schrikt van opstappen Haak: 'Hij was de beste coach voor mij'

'Een schok. Er zal een andere coach moeten komen'

Als een donderslag bij heldere hemel. Zo kwam het nieuws over het stoppen van bondscoach Hugo Haak binnen bij Harrie Lavreysen. "Dit is een schok, zeker. Ik vind het lastig dat het nu ophoudt."

Lavreysen groeide onder Haak de laatste jaren uit tot de beste baansprinter ter wereld. Hij werd op meerdere disciplines Europees en wereldkampioen en veroverde afgelopen zomer in Tokio olympisch goud op de teamsprint en de individuele sprint en brons op de keirin.

"Ik begrijp hem wel, ik snap het verhaal volledig, alhoewel ik denk dat als hij tachtig procent geeft, het voor ons honderd procent is."

Haak vertrekt bij de wielerbond omdat hij niet meer het gevoel heeft zijn sporters voor honderd procent te kunnen begeleiden richting nieuwe successen. "Dan moet je de keuze maken, jezelf aankijken in de spiegel en zeggen: ik ben niet degene die de volgende stap kan zetten met deze ploeg", legt hij uit.

Haak weg bij sprintploeg: 'Kan niet meer de volle honderd procent geven'

De band tussen Lavreysen en de bondscoach is innig. Het was Haak die Lavreysen opving toen hij de overstap maakte van het bmx'en naar de wielerbaan. "Hij heeft ontzettend veel voor mij betekend."

"Op wedstrijddagen was hij voor mij de beste coach die er was. Ik had heel veel vertrouwen in hem, kon altijd bij hem terecht. Als ik een knikje van hem kreeg, wist ik precies wat het betekende. Ik ga hem missen."

Lavreysen verwoordt de stemming die binnen het hele team heerst. De eerste reactie toen het nieuws over het stoppen van Haak bekend werd gemaakt? Stilte.

'Hij was de beste coach voor mij op dit moment'

Lavreysen: "In 2018, toen Bill Huck stopte, stonden we er met het hele team achter dat hij de rol als bondscoach kon invullen. Dat heeft hij ook bewezen. Hij heeft rust gebracht, een mooie omgeving gecreëerd waarin wij ons konden ontwikkelen en waarin wij konden presteren."

Onder Haak behaalden de Nederlandse baansprinters (mannen en vrouwen) de voorbije drie jaar liefst 26 titels. "Hij heeft zelfs voor elkaar gekregen dat wij met vier man op de Spelen stonden", doelt Lavreysen op de grote delegatie Nederlandse baanrenners in Tokio, als gevolg van de vele successen.

"Ik denk dat hij heel mooie dingen heeft gedaan en dat hij trots mag zijn. Ik ben hem ontzettend dankbaar voor de afgelopen vijf jaar."

NOS
De titels onder Hugo Haak

Lavreysen vraagt zich hardop af hoe de toekomst van de Nederlandse baanploeg eruit gaat zien. "Er zal een nieuwe coach komen, maar ik denk niet dat hij het programma helemaal gaat omgooien. Dat zal ook niet verstandig zijn. Er zijn niet heel veel coaches die voor ons op dit niveau geschikt zijn. Ik hoop dat ze in de rij staan, maar ik ben er bang voor."

Maar, zo besluit Lavreysen met een positieve noot, een nieuwe coach kan de sprinters ook verder helpen. "Iemand met nieuwe inzichten. Dat kan ons wel helpen. Een buitenlandse coach kan ons ook wel iets brengen."

Tot een nieuwe bondscoach gevonden is, met als uiterste moment het nieuwe Nations Cup-seizoen in april 2022, zal Haak het team nog bijstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl