ANP
NOS Wielrennen

Wielerbond wil tot Parijs 2024 'extra stap zetten', ook Haak verlengt contract

De KNWU heeft voor alle wielerdisciplines de bondcoaches aangewezen die Nederland tot en met de Olympische Spelen van Parijs in 2024 aan successen moeten helpen.

Hugo Haak blijft bondscoach van de baansprinters, Koos Moerenhout en Loes Gunnewijk blijven aan als verantwoordelijken op de weg, Gerben de Knegt blijft de keuzeheer in het veldrijden en mountainbiken en de nieuwe bondscoach op de BMX-baan heet Martijn Jaspers.

Jaspers begeleidde als technisch manager in het verleden al wereldkampioenen als Laura Smulders en Twan van Gendt.

''We willen met dit team een extra stap maken'', klinkt het ambitieus uit de mond van KNWU-directeur Thorwald Veneberg. "Om de huidige toppositie te handhaven."

Bij de Olympische Spelen in Tokio was de wielerbond goed voor 12 medailles, meer dan welke andere sportbond in Nederland. Een verdubbeling ook van het aantal dat in Rio werd behaald.

"We hadden ingezet op 7 plus. Dat zijn er wat meer geworden."

Pro Shots
Wielerbondscoach Loes Gunnewijk

Ondanks de successen ging er ook wel wat mis in Tokio. Er hadden meer medailles ingezeten. "Als je het hebt over de wegwedstrijd bij de vrouwen en het plankje van Mathieu van der Poel, dan hebben we geleerd dat je niet duidelijk genoeg kan zijn naar de atleten. Je moet zeker weten dat het helder is."

Van der Poel had niet begrepen dat het plankje wederom verwijderd zou worden, net als bij het test event in 2019. Hij nam een hindernis in de verwachting dat het er wel lag en ging hard onderuit.

Gunnewijk verlengde, net als Moerenhout bij de mannen, al voor de Spelen haar contract. Over haar aanblijven na Tokio zegt Veneberg: "We gaan niet op basis van een wedstrijd een beslissing nemen. Dat is niet onze stijl. Bovendien, als je ziet hoeveel titels er wel zijn gehaald, doe je ook heel veel goed."

Duuronderdelen

Bij de duuronderdelen op de baan zijn nog niet alle puzzelstukjes gelegd. Adriaan Helmantel en Tim Veldt waren daar de keuzeheren. Helmantel stapt over naar de weg en Fulco van Gulik neemt zijn functie over. Met Tim Veldt is de bond nog in gesprek.

Floris Goesinnen is de nieuwe bondscoach voor de paralympiërs, hij neemt het stokje over van Eelke van der Wal.

Advertentie via Ster.nl