Aleksander Misoerkin (midden) met de Japanse miljardair Yusaku Maezawa (links) en diens assistent

Russisch persbureau krijgt 'buitenaardse correspondent' in ISS

Het Russische staatspersbureau TASS zet een bijzondere nieuwe medewerker op de loonlijst: kosmonaut Aleksander Misoerkin. De ruimtevaarder wordt wat TASS 'de eerste buitenaardse correspondent' noemt.

Misoerkin vertrekt op 8 december naar het internationale ruimtestation ISS, samen met de Japanse miljardair en ruimtetoerist Yusako Maezawa. De kosmonaut verbleef al een paar keer eerder in het ISS en maakte ook ruimtewandelingen.

Voor vertrek krijgt Misoerkin een journalistieke training, zegt het persbureau. Het is de bedoeling dat hij verslag gaat doen van de dagelijkse bezigheden in het ruimtestation, onder meer met foto's en filmpjes. Misoerkin zal ook opvolgers krijgen: TASS wil permanent aanwezig zijn in de ruimte.

Volgens de directeur van ruimtevaartorganisatie Roskosmos kan met verslaggeving vanuit het ISS een veel groter publiek op de hoogte worden gehouden over de Russische ruimtevaartindustrie. "Kosmonauten delen zelf hun ervaringen. Lezers zullen veel meer feiten en details krijgen over hun werk", zegt Dmitri Rogozin.

Dinsdag waren Roskosmos en het ISS nog op een heel andere manier in het nieuws: de Russen hadden zich de woede van onder meer de Verenigde Staten en de NAVO op de hals gehaald door in de ruimte een wapentest uit te voeren en daarmee, volgens de VS, het ISS in gevaar te brengen. Rusland deed die aantijgingen af als zwaar overtrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl