Het ISS ESA

Rusland heeft bekendgemaakt later dit jaar een actrice en een regisseur naar het ISS te gaan sturen. De twee gaan meewerken aan de eerste echte film die in de ruimte wordt opgenomen.

Moskou zoekt naar manieren om zijn ruimtevaartprogramma een boost te geven. Met de film lijkt het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos de VS de loef af te willen steken. NASA bevestigde vorig jaar dat het samenwerking had gezocht met acteur Tom Cruise om een film te maken in het internationale ruimtestation.

Een Russische staatscommissie heeft de kandidaten geselecteerd voor de film met de titel Uitdaging. De gekozen actrice is de 36-jarige Joelia Peresild, die in tientallen Russische films en series heeft gespeeld. De regisseur is de Klim Sjipenko (37), die onder meer een film maakte over de redding van een Russisch ruimtestation in de jaren 80. Ook tv-kanaal Channel One Russia is bij het filmproject betrokken.

Joelia Peresild omhelst de producer van Channel One bij de bekendmaking AFP

De twee zullen vanaf komende maand een kosmonautentraining volgen. De lancering van het Sojoez-ruimteschip waarmee ze naar het ISS vliegen staat gepland op 5 oktober. De vlucht met Cruise aan boord moet overigens eveneens in oktober plaatsvinden. De Amerikaanse acteur gaat niet naar het ruimtestation met een Sojoez, maar met de crew Dragon van SpaceX.

Miljardair

Roskosmos maakte verder bekend dat de Japanse miljardair Yusaku Maezawa (45) in december waarschijnlijk een vlucht naar het ISS zal maken. Maezawa wil over enkele jaren ook een vlucht rond de maan maken in het Starship dat door ruimtevaartbedrijf SpaceX wordt ontwikkeld.

"Ik ben benieuwd hoe het is om te leven in de ruimte, dus daar wil ik achterkomen", liet Maezawa weten. Hij wil zijn ervaringen op een YouTube-kanaal gaan delen. Daarvoor gaat ook een productieassistent mee.

Tot nu hebben acht ruimtetoeristen een zelfbetaalde trip naar het ISS gemaakt. Maezawa is de eerste uit Japan. Hoeveel hij betaalt, is niet bekend. In het verleden betaalden ruimtetoeristen tussen 20 en 35 miljoen dollar voor een plek in de Sojoez.

STER reclame