1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Rop Zoutberg/NOS
NOS NieuwsAangepast

Verdachten ontkennen betrokkenheid bij fatale mishandeling Mallorca

Twee mannen die verdacht worden van de reeks geweldsincidenten op Mallorca afgelopen zomer komen voorlopig vrij. Drie andere verdachten die volgens het OM betrokken zijn bij de mishandeling met fatale afloop blijven wel vastzitten.

Op de pro-formazitting verklaarden de drie verdachten Mees T. (18) Sanil B. (19) en Hein B. (18) dat ze het dodelijke slachtoffer, de 27-jarige Carlo Heuvelman, niet hebben aangeraakt. "Ik heb hem niet eens gezien", zei verdachte T.

In het geval van B., T., en B. vindt de rechtbank de ernst van de fatale mishandeling en aanvullende geweldsincidenten te zwaar om mee te gaan in het verzoek tot vervroegde vrijlating door hun advocaten.

De twee andere verdachten Daan van S. (18) en Kaan B. (19) mogen de inhoudelijke rechtszaak wel in vrijheid afwachten. Zij worden niet verdacht van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van Heuvelman, maar wel van andere geweldplegingen tijdens de stapavond in Mallorca.

Doodslag en pogingen tot doodslag

De rechtbank hoopt de omvangrijke rechtszaak voor de zomer van 2022 inhoudelijk te kunnen behandelen. "Of dat ook lukt is nog maar de vraag", voegde de rechter toe. Het dossier telt inmiddels zo'n 2000 pagina's en er zijn volgens het OM zestig getuigen gehoord.

De verdachten maken deel uit van een grotere vriendengroep uit Hilversum en omstreken. Acht van hen zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het geweld. De beschuldigingen verschillen per persoon, maar het gaat in totaal om tweemaal poging tot doodslag, een keer doodslag en tweemaal openlijke geweldpleging. Het OM stelt dat er minstens tweemaal is ingetrapt op slachtoffers die al op de grond lagen.

'Had nooit mogen gebeuren'

In de rechtszaal verklaarde T. dat hij wel betrokken was bij de reeks vechtpartijen tijdens de stapavond op Mallorca afgelopen zomer. Maar dat de betreffende vechtpartij die heeft geleid tot de dood van de 27-jarige Carlo Heuvelman "zich achter zijn rug heeft afgespeeld".

Sanil B. erkende dat hij heeft gevochten en dat hij daarbij een persoon op de grond heeft geschopt, maar dat was volgens B. niet Heuvelman. Hij omschrijft de reeks incidenten als "een onschuldige uitgaansruzie die ontplofte tot een grote chaos. Het had nooit mogen gebeuren."

'Schopte iemand uit angst'

Hein B. verklaart dat hij niet in de buurt is geweest van het omgekomen slachtoffer. "Het klopt wel dat ik iemand geschopt heb tegen het bovenlichaam, omdat ik bang was." Volgens de advocaten van de beklaagden zijn hun cliënten al op voorhand veroordeeld door publicaties in de media, terwijl er sprake zou zijn geweest van provocaties over en weer.

Het OM stelt dat de camerabeelden en getuigen een helder verhaal vertellen. Maar voegt toe dat de zaak nog verre van rond is. Gezocht wordt nog naar aanvullende getuigen en videobeelden. Zo is er van de mishandeling van Heuvelman nog geen bruikbaar videobeeld. Van de andere zware mishandelingen is er volgens justitie wel voldoende bewijs om de eerder genoemde aanklachten te bewijzen.

Dna op schoen

Volgens de rechter roept het vragen op dat de drie verdachten zeggen dat ze niets met de mishandeling te maken hebben gehad, terwijl getuigen verklaren dat dit wel het geval was. Ook zou er dna van Heuvelman op de schoenen van Sanil B. zijn aangetroffen.

Volgens diens advocaat is het nog te vroeg voor conclusies over het dna-onderzoek. Hij spreekt van een klein dna-spoor, waarvan nog niet duidelijk is of het bijvoorbeeld van huid, speeksel of haar komt. Verder betoogt de raadsheer dat diverse getuigen gezegd hebben dat Heuvelman met zijn achterhoofd op een stoep was gevallen en dat hij mogelijk daardoor om het leven is gekomen.

Trappen op de grond

In de nacht van 14 op 15 juli werd Heuvelman uit Waddinxveen zo ernstig geschopt en geslagen dat hij overleed aan zijn verwondingen. In totaal zijn acht mannen uit Hilversum gearresteerd in verband met meerdere geweldsincidenten die avond op het Spaanse eiland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl