NOS NieuwsAangepast

Shell wil volledig Brits worden, kabinet 'onaangenaam verrast'

Shell wil op papier volledig Brits worden. Het concern gaat deze wijziging voorleggen aan zijn aandeelhouders, meldt het olie- en gasconcern in een persbericht. Op 10 december stemmen de aandeelhouders daarover.

Ook het hoofdkantoor, nu nog in Den Haag, wordt naar het Verenigd Koninkrijk verplaatst. Daar worden dan onder meer de vergaderingen van het bestuur en de directie gehouden.

De huidige naam, Royal Dutch Shell, verandert in de nieuwe constructie naar Shell. "Natuurlijk is het jammer dat 'Koninklijke' eraf gaat en ik snap dat veel mensen dat ook zo voelen", zegt Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. "Maar wij moeten ook pragmatisch zijn en naar de toekomst kijken."

Banen

Volgens Shell moet de versimpeling van de structuur ervoor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren. Het bedrijf blijft ook in Nederland aanwezig.

"Deze verandering maakt van ons een beter bedrijf. Wij worden simpeler, wij worden flexibeler, en daarmee worden wij sneller in die energietransitie", zegt Van Loon. "Ook Nederland zal profiteren van deze verbeterstap van onze structuur."

Een aantal banen zal overgaan naar het Verenigd Koninkrijk. De bestuursvoorzitter en financieel directeur vertrekken naar Londen, met minder dan tien leidinggevenden, meldt het bedrijf.

'Enorme aderlating voor Nederland'

Het besluit van Shell komt anderhalf jaar nadat levensmiddelenconcern Unilever bekendgemaakt had dat ze hun hoofdkantoor volledig in Londen zouden vestigen.

Het demissionair kabinet laat weten "onaangenaam verrast" te zijn met het besluit, waar het gisteren van op de hoogte werd gesteld. "We zijn in gesprek met de top van Shell over de gevolgen van dit voornemen voor banen, cruciale investeringen en duurzaamheid. Die zijn enorm belangrijk", zegt demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken.

Ondernemersvereniging VNO-NCW zegt ook zeer teleurgesteld te zijn in het vertrek. "Dit is een enorme aderlating voor Nederland", schrijft de belangenbehartiger in een reactie. Volgens VNO NCW verslechtert hiermee het Nederlandse vestigingsklimaat. De belangenvereniging hoopt dat er nog een oplossing te vinden is om Shell voor Nederland te behouden.

Vonnis

Eind mei bepaalde de rechtbank in Den Haag dat het concern in 2030 de CO2-uitstoot met 45 procent moet hebben teruggebracht ten opzichte van 2019. Het was voor het eerst dat een bedrijf zo'n verplichting opgelegd kreeg van de rechter.

Volgens Shell heeft het besluit om naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen geen impact op juridische procedures die te maken hebben met de klimaatuitspraak van mei. Shell is in beroep gegaan tegen de uitspraak.

Ook Milieudefensie zegt dat het vertrek uit Nederland geen gevolgen heeft voor Shells verplichtingen die voortkomen uit het vonnis. "Dat zou natuurlijk ook raar zijn, omdat een verhuizing anders als ontsnappingsroute kan worden gebruikt."

Dividendbelasting

Het besluit van Shell volgt relatief kort op uitspraken van topman Ben van Beurden in het FD dat het bedrijf denkt over een vertrek uit Nederland omdat de dividendbelasting toch niet werd afgeschaft in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk bestaat geen dividendbelasting.

Volgens Van Loon heeft dat geen rol gespeeld in de besluitvorming. "Het gaat hier niet over dividendbelasting", zegt Marjan van Loon. "Dat is een gevolg. Waar het hier over gaat is echt een versimpeling van die structuur."

Met het vertrek van Shell uit Nederland hangt de olie- en gasmaatschappij ook een vertrekboete boven het hoofd. Daar heeft het bedrijf ook rekening mee gehouden in zijn beslissing, blijkt uit hun verklaring. Shell verwacht niet dat zij zo'n boete zullen krijgen, maar het bedrijf is wel op de hoogte van het risico.

Het is nog niet bekend of Shell een vertrekboete opgelegd kan krijgen, omdat het wetsvoorstel daarvoor nog niet door de Kamer en het demissionair kabinet zijn besproken. GroenLinks-Kamerlid Bart Snels - inmiddels opgestapt - was de initiatiefnemer van die wet.

GroenLinks laat desgewenst weten dat zij het wetsvoorstel aan het bekijken zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl