Zorgpersoneel op de verpleegafdeling van het Maastricht UMC ANP

Bij de vier grote zorgverzekeraars wordt de basisverzekering in 2022 tussen de 3 en ruim 8 euro per maand duurder. Verzekeraars hebben tot vandaag om hun nieuwe premie bekend te maken. De premiestijgingen zijn onder meer het gevolg van duurdere geneesmiddelen en aanhoudende druk op de zorg vanwege corona, aldus de verzekeraars.

Premie basisverzekering 2022 van de vier grootste zorgverzekeraars

VERZEKERAAR PREMIE 2022 STIJGING (euro's p.m.)
Menzis 133,25 3,25
CZ 134,50 4,90
Zilveren Kruis 131,45 3
VGZ 132,65 8,20

De premies liggen boven de prognose van het kabinet. Met Prinsjesdag zei het kabinet te verwachten dat de gemiddelde maandelijkse premie met 2,75 euro zou toenemen, al zat daar nog niet de loonsverhoging voor het zorgpersoneel in. Die hogere salarissen worden betaald met een hogere zorgpremie. Dat leidde in de Tweede Kamer tot kritiek.

In oktober maakte de kleinere verzekeraar DSW de zorgpremie al bekend; net als bij Menzis steeg die met 3,25 euro, waarmee de premie op 127,75 euro uitkomt. DSW was gewoontegetrouw de eerste verzekeraar die bekendmaakte hoe hoog de premie volgend jaar uitvalt.

Kosten drukken

Volgens DSW heeft de coronacompensatie van de overheid voor zorgverzekeraars, de zogenoemde catastroferegeling, ervoor gezorgd dat de zorgkosten niet nog meer zijn gestegen. De maandelijkse premie zou bij deze zorgverzekeraar anders 7,50 euro hoger zijn geweest. Ook CZ zegt dat de regeling helpt komend jaar de kosten te drukken. De premie zou daar anders 5,75 per maand hoger zijn.

VGZ, met een stijging van 8,20 euro per maand, heeft vorig jaar die compensatie al gebruikt om leden een lagere premie te bieden. Dat de premiestijging dit jaar grotere is, heeft er volgens de verzekeraar ook mee te maken dat de kosten van de zorg stijgen en de druk op de zorg aanhoudt vanwege corona.

Om de premiestijgingen te beperken, hebben verzekeraars ook uit hun reserves geput. Bij CZ kostte dat 200 miljoen euro, bij VGZ 180 miljoen euro en bij Zilveren Kruis 308 miljoen euro.

Merken in de portemonnee

De onderlinge prijsverschillen tussen de grote zorgverzekeraars zijn groot, zegt Mirjam Prins, zorgverzekeringexpert van vergelijkingswebsite Independer. "Wat opvalt is dat twee van de vier grote zorgverzekeraars op de voorspelling van het kabinet zit, rond de drie euro, maar de andere twee aanbieders zitten daar boven."

Die premiestijging kunnen mensen best merken in de portemonnee, zegt Prins. "Je denkt: een stijging van een paar euro. Maar als je dat bekijkt op jaarbasis voor een gezin met twee volwassenen, kan dat zo een paar honderd euro schelen."

Vanavond maken ook de kleinere zorgverzekeraars hun premie bekend.

STER reclame