Bij de oefeningen is ook het Amerikaanse schip USS Portland betrokken US Navy

De Israëlische marine is begonnen aan gezamenlijke oefeningen met collega's uit Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Het is voor het eerst dat de landen zoiets samen doen. Ook de Verenigde Staten doen mee aan de oefeningen op de Rode Zee.

Israël lag decennialang overhoop met vrijwel alle landen in de Arabische wereld. Vorig jaar kwam daarin een voorzichtige kentering, toen enkele Golfstaten na bemiddeling van de Amerikanen hun relatie met Israël normaliseerden.

De oefeningen op de Rode Zee duren vijf dagen en zijn volgens de Amerikaanse marine van groot belang. "Maritieme samenwerking helpt bij het waarborgen van de vrije handel en de vrijheid van scheepvaart", staat in een verklaring. "Dat zijn zaken die essentieel zijn voor de regionale veiligheid en stabiliteit."

Een officier van de Israëlische marine vertelde de pers dat de oefeningen vooral zijn bedoeld om de invloed van Iran in de regio te beteugelen. Hij verwees naar de aanval op een olietanker voor de kust van Oman, die afgelopen zomer twee levens eiste en die beraamd zou zijn door Iran. Dat land spreekt de beschuldigingen overigens tegen.

STER reclame