ANP

Veldrijdster Lucinda Brand heeft voor de derde keer op rij de zege gegrepen in de Superprestigewedstrijd in Niel. De wereld- en Europees kampioene werd na pech tot een zware inhaalrace gedwongen, maar kwam desondanks solo over de streep.

Brand was daarmee de beste van een 'oranje' pelotonnetje, de volledige top-zes bestond uit Nederlanders.

Bij de mannen won de Belg Eli Iserbyt. Lars van der Haar wist met een vierde plek geen vervolg te geven aan zijn zijn succes van afgelopen weekend, toen hij de Europese titel veroverde.

Moeizame start

Annemarie Worst, Denise Betsema en Yara Kastelijn profiteerden van de moeizame start van Brand. Ze sloegen al snel een gat, maar dat bleek niet groot genoeg. Halverwege vond Brand het wiel van de twee overgebleven leidsters Worst en Betsema, die ze in de slotronde met een versnelling het nakijken gaf. Worst finishte op 18 seconden en Betsema gaf 32 seconden toe.

Het zijn mooie dagen voor Brand. Zaterdag pakte ze op de VAM-berg in het Drentse Wijster ook al de Europese titel.

Bij de mannen hadden de Nederlanders minder succes en werd het een Belgisch feestje. In eigen land troefde Eli Iserbyt zijn landgenoot Toon Aerts af in de sprint. Een andere Belg, Quinten Hermans kwam als derde over de streep. De Nederlandse kersverse Europees Kampioen Lars van der Haar eindigde als vierde.

ANP

Op het slopende parcours, bezaaid met modderstroken, steile klimmetjes en een strook met rul zand, weerstond Iserbyt de aanvallen van het Baloise-Trekkoppel Van der Haar en Aerts. Diep in de finale sloeg Iserbyt een comfortabel ogend gat dat Aerts toch wist te overbruggen.

In de sprint was Iserbyt, winnaar van de veldrit in Ruddervoorde, net iets rapper dan Aerts, die begin oktober de eerste SP-rit in Gieten op zijn naam had gezet. Het is voor Iserbyt de eerste eindzege in Niel.

STER reclame