NOS Wielrennen

Wereldkampioene Brand pakt op VAM-berg ook Europese titel veldrijden

Brand komt solo over de streep en heeft nu ook de Europese titel

Ruim negen maanden nadat ze wereldkampioene werd, heeft veldrijdster Lucinda Brand ook de Europese titel aan haar palmares toegevoegd. Ze versloeg op het Drentse parcours, met als zwaartepunt de VAM-berg, het Hongaarse talent Blanka Kata Vas, die het zilver pakte. Yara Kastelijn veroverde het brons.

Het is al het vierde jaar op rij dat de Europese titel naar een Nederlandse gaat. Ceylin Alvarado (2020), Kastelijn (2019) en Annemarie Worst (2018) gingen Brand voor. Het is al de elfde keer in totaal dat Oranje de hoogste trede van het EK-podium bij de vrouwen siert.

Zonder bondscoach De Knegt

De Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt moet de EK in eigen land aan zich voorbij laten gaan. Hij heeft positief getest op het coronavirus. De coaching ligt daarom dit weekend in handen van Jan van Veen en Geeske van Wijk.

Vas pakte direct vanuit de start de koppositie. Brand zat in het wiel van de 20-jarige Hongaarse en in hun kielzog zaten vier Nederlandse rensters; Denise Betsema, Worst, Alvarado en Kastelijn.

Na flink wat kopwerk van de Hongaarse, ging Brand ervandoor. De andere Nederlandse rensters kozen vervolgens het wiel van Vas en lieten haar de achtervolging leiden.

Blanka Kata Vas (links) en Yara Kastelijn met Ceylin Alvarado achter zich

De 32-jarige Brand breidde haar voorsprong steeds verder uit en had halverwege al een gat van 24 seconden. In de achtervolgende groep lukte het alleen Alvarado en Kastelijn om het tempo van Vas te volgen.

De ijzersterk rijdende Brand was niet meer te achterhalen, waardoor voor Vas en Kastelijn de strijd om het zilver resteerde. Alvarado had de twee in de laatste ronde, na een ongelukkige valpartij, moeten laten gaan. Vas demarreerde op de VAM-berg en pakte zodoende het zilver. Kastelijn kwam als derde over de finish.

Bekijk hieronder de reacties van Brand en Alvarado:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl