AFP
NOS Wielrennen

Nederlandse troeven tanken in Koppenbergcross vertrouwen voor EK veldrijden

Een kleine week voor de Europese kampioenschappen in Drenthe hebben de Nederlandse veldrijders hun benen nog eens getest in de Koppenbergcross. Denise Betsema werd tweede in de klassieke cross, waarin de befaamde en loodzware Koppenberg meerdere keren beklommen moet worden. Bij de mannen was Lars van der Haar op de derde plaats de beste Nederlander.

Betsema reed lange tijd vlak achter winnares Clara Honsinger, maar ze kon op de laatste beklimming de Amerikaanse niet volgen. "Het is jammer, maar ik ben blij dat ik zo'n sterke race heb gereden. De vorm is goed, dat neem ik mee naar de EK", zei Betsema.

De Hongaarse Kata Blanka Vas, zondag de sterkste in Overijse, werd op ruim een halve minuut derde, op ruime afstand gevolgd door vijf Nederlandse rensters: Yara Kastelijn, wereldkampioene Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Fem van Empel.

Marianne Vos, die eerder deze maand twee wereldbekerwedstrijden in de VS won, heeft zich bij bondscoach Gerben de Knegt afgemeld voor de EK.

Iserbyt opnieuw de sterkste

Bij de mannen ging de zege net als de afgelopen twee jaar naar de Belg Eli Iserbyt, die zondag ook al in Overijse had gewonnen.

Van der Haar, komende zondag de belangrijkste troef van de Nederlandse mannen, moest in Oudenaarde ruim een minuut toegeven op Iserbyt. Diens landgenoot Toon Aerts werd tweede op 24 seconden.

AFP
Toon Aerts, Eli Iserbyt en Lars van der Haar op het podium

"Vanaf de eerste ronde had ik een goed gevoel", vertelde Van der Haar. "Er waren een paar jongens die in het begin harder konden rijden, maar daarna toonde ik dat mijn benen ook goed waren. Deze cross geeft me vertrouwen richting het EK."

Corné van Kessel kwam als vierde over de finish op 2 minuten en 40 seconden van Iserbyt.

Mathieu van der Poel deed niet mee en laat ook de EK aan zich voorbijgaan. De wereldkampioen veldrijden heeft na het wegseizoen een pauze ingelast, net als Wout van Aert en Tom Pidcock.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl