Een GGD-medewerker doet een coronatest
NOS NieuwsAangepast

OMT adviseert korte beperkte lockdown, daarna 2G; kabinet moet nog beslissen

Het OMT adviseert het kabinet "lockdown-achtige maatregelen" om de oplopende coronacijfers te bestrijden. Vanwege de ernst van de coronasituatie valt daar niet aan te ontkomen, melden bronnen rond het Outbreak Management Team aan de NOS. Volgens de bronnen adviseert het OMT een lockdown van zo'n twee weken.

In die periode zouden evenementen moeten worden geschrapt en zouden bioscopen en theaters dicht moeten. Naar verluidt staat in het advies ook dat de sluitingstijden voor de horeca en de groepsgrootte moeten worden aangepast. Volgens het OMT kunnen de scholen wel open blijven.

'Geen QR-code meer voor negatief getesten'

Na de korte lockdown zouden mensen geen QR-code meer kunnen krijgen als ze getest zijn. Nu is het nog zo dat bezoekers bijvoorbeeld een café in kunnen als ze volledig zijn gevaccineerd, als ze corona hebben gehad of als ze negatief zijn getest. Volgens bronnen adviseert het OMT na de lockdown die laatste mogelijkheid te schrappen. Zo'n '2G-regel' is in andere landen al ingevoerd.

Als het kabinet het advies over een korte lockdown niet opvolgt, zijn volgens het OMT andere langdurige maatregelen nodig. Dan zou bijvoorbeeld de verplichte anderhalve meter afstand weer moeten terugkeren.

Catshuisberaad

Of deze maatregelen echt worden genomen, is nog niet duidelijk. vanochtend was op het Catshuis weer overleg tussen de meest betrokken bewindslieden en de vaste adviseurs. Naast het Catshuisberaad zijn er nog allerlei andere besprekingen, bijvoorbeeld vanavond tussen het kabinet en de burgemeesters.

Coronamaatregelen liggen politiek gevoelig en met name over het invoeren van de 2G-regel is veel discussie: een deel van de Kamer is bang dat die de tegenstellingen in de samenleving aanscherpt, omdat er meer onderscheid wordt gemaakt tussen mensen die wel en die niet gevaccineerd zijn.

Morgenavond is er weer een persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl