NOS SportAangepast

Herlings in extase na wereldtitel: 'Als ik geen echte kampioen ben, wie dan wel?'

Uitgeputte Herlings na wereldtitel: 'Wat heb ik hier voor moeten werken zeg'

Na drie jaar heeft Jeffrey Herlings de felbegeerde wereldtitel in de MXGP terug. Hij won de allerlaatste manche van het seizoen en ging daarmee op het nippertje zijn Franse rivaal Romain Febvre nog voorbij in het klassement. Het verschil bedroeg uiteindelijk slechts vijf punten.

"Potverdorie, wat heb ik hier voor moeten werken zeg", reageerde Herlings na het winnen van de titel. De winst van de GP van Mantova is voor de Brabander de 99ste zege in zijn loopbaan, maar het is "pas de vijfde titel".

Als ik het niet ben, wie dan wel?

Ter vergelijking: de afzwaaiende Antonio Cairoli heeft 'slechts' 94 zeges, maar wel negen wereldtitels op zijn naam geschreven. Aan het aantal GP-zeges voor Herlings heeft het dus niet gelegen, maar de 27-jarige motocrosser werd afgelopen jaren vaak geteisterd door blessures zodat wereldtitels uitbleven.

Herlings pakt in allerlaatste manche de leiding en rijdt WK-titel naar huis

"Na alle blessures en alle pijn die ik heb gehad...", verzuchte Herlings. "Als ik nu geen echte kampioen meer ben, dan weet ik niet wie het wel zou zijn." Drie jaar geleden won hij zijn eerste MXGP-titel, daarna begon de pech.

"In 2019 won ik 'm niet vanwege mijn voet, in 2020 stond ik anderhalve grand prix voor en breek ik mijn nek. Nu de derde poging, ze zeggen: 'drie keer is scheepsrecht'. Dat klopt, hij is weer terug waar die moet zijn", aldus de motocrosser met een grote glimlach.

Bekijk hieronder welke blessures Jeffrey Herlings in zijn loopbaan allemaal gehad heeft.

"Dit was de moeilijkste titel allertijden denk ik, maar ook zeker die van mij. Deze was echt heel tof. Ik heb de hele week al bijna niet geslapen, mijn ogen vallen uit mijn kop", vervolgde Herlings. Want waar het in 2018 vanzelf ging, was het dit seizoen wel even anders.

Scenario na scenario ging er in de zinderende slotfase door het hoofd van Herlings. "Wat als dit en wat als dat? Uiteindelijk loopt het nooit zoals het gaat. Romain (Febvre, red.) is uiteindelijk derde geworden op een halve minuut achterstand, wie had dat gedacht", aldus Herlings over die allerlaatste manche.

"Ik was zeker niet op mijn best, ik stond onder veel stress en druk. Maar ik dacht: ik rij voor, rij veilig en zorg dat ik niet val. Dat was genoeg voor de winst en de titel."

Bekijk in de caroussel hieronder de eerste reactie van Jeffrey Herlings na zijn wereldtitel en beelden van de GP van Mantova.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl