NOS SportAangepast

Herlings grijpt wereldtitel MXGP in allerlaatste manche van het seizoen

Herlings pakt in allerlaatste manche de leiding en rijdt WK-titel naar huis

Jeffrey Herlings heeft de tweede MXGP-wereldtitel uit zijn loopbaan veroverd. Op het Italiaanse circuit in Mantova was de Nederlandse motorcoureur zijn directe concurrent en WK-leider tot woensdag, Romain Febvre, zowel in de eerste als in de tweede manche te snel af.

Het is voor de Nederlander zijn vijfde wereldtitel. In 2018 schreef hij ook al de koningsklasse op zijn naam en in 2012, 2013 en 2016 was hij de beste in de MX2.

Uitzinnige eerste reactie Herlings na wereldtitel: 'Zullen het nooit weten'

Herlings en Febvre begonnen met een gelijk puntenaantal (683 punten) aan de tweede en beslissende manche in Italië, in de historie van het motocrossen is dat slechts één keer eerder voorgekomen.

Kwaad was geschied

Na de start bleek al snel dat het een strijd tussen de twee allerbesten van het seizoen zou worden. Febvre en Herlings vochten in een man-tot-mangevecht om de koppositie. Herlings pakte al vroeg de leiding; bij een onoplettend moment van de Fransman schoot de Nederlander binnendoor.

Voor de 29-jarige Febvre zat er maar één ding op: in de achtervolging. Maar Herlings toonde zich soeverein en Febvre ging ook nog eens onderuit. Het kwaad was geschied en ook regerend wereldkampioen Tim Gajser ging Febvre nog voorbij.

Uitgeputte Herlings na wereldtitel: 'Wat heb ik hier voor moeten werken zeg'

De 27-jarige Brabander begon de dag met drie punten achterstand op Febvre, maar maakte dat in de eerste manche goed door als eerste over de streep te komen. Herlings kwam bij de start niet helemaal lekker weg en zat na de eerste bocht op de vierde positie, maar nog geen tien minuten later maakte de Brabander dat alweer goed.

Hij kon profiteren van de onderlinge strijd tussen Jorge Prado en Febvre en kon daardoor voorbij de Fransman schieten. Een bocht later snelde Herlings ook voorbij Prado en nam hij de koppositie over. De rest van de eerste manche gaf hij die niet meer uit handen.

Bekijk in de video hieronder hoe Herlings de eerste manche op zijn naam schreef en een "episch slotgevecht" voorspelde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl