NOS Nieuws

Nederlands initiatief in Glasgow: nieuwe vrachtauto's uitstootvrij in 2040

Op initiatief van Nederland hebben elf landen op de klimaattop in Glasgow afgesproken dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen uitstootvrij moeten zijn. Naast Nederland doen Turkije, Uruguay, Oostenrijk, Canada, Chili, Denemarken, Finland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk mee.

Onderdeel van het plan is dat in 2030 30 procent van alle nieuw verkochte vrachtwagens en bussen geen CO2 uitstoten en dat in 2050 alle vrachtwagens en bussen die nog wel CO2 uitstoten van de weg zijn verdwenen. De landen gaan nu beleid maken om die afgesproken doelstellingen te halen. Het idee is dat ze samenwerken, kennis uitwisselen en jaarlijks rapporteren over de voortgang.

Tegen prijs aanhikken

"Deze overeenkomst is een mooi begin", zegt staatssecretaris Van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat. "Wij hebben in het klimaatakkoord al afgesproken al het wegverkeer in 2050 schoon te willen hebben. Het is belangrijk om daar samen met andere landen voor te gaan, zodat de markt zich sneller ontwikkelt." Hij roept landen die nog niet meedoen op zich bij het initiatief aan te sluiten.

Volgens het ministerie van Infrastructuur zijn elektrische vrachtwagens nu nog duur en hikken veel transportbedrijven tegen de prijs aan. Er wordt gewerkt aan een regeling voor subsidies voor een elektrische of waterstofvrachtauto.

"Dit is een ambitieus, maar haalbaar scenario", zegt Auke Hoekstra, onderzoeker elektrische mobiliteit aan de TU Eindhoven. "Ik roep al een jaar of vijf dat elektrische trucks mogelijk en vanzelfsprekend zullen worden, maar het is zeer bevredigend om te zien dat het nu door de Nederlandse regering wordt gezegd."

Volgens hem heeft de komst van veel elektrische trucks grote consequenties voor de laadinfrastructuur in Nederland. Elektrische vrachtwagens hebben veel grotere accu's dan elektrische auto's. En om die enigszins snel op te laden heb je dan ook veel meer elektriciteit nodig.

"Qua techniek is dat niet ongehoord. Maar voor netbeheerders wordt dat best wel even puzzelen, om op bijvoorbeeld verzorgingsplaatsen voor vrachtwagens voldoende laadcapaciteit te installeren. Gelukkig loopt Nederland voorop in het ontwikkelen van laadinfrastructuur."

NOS op 3 maakte deze uitlegvideo over klimaatverandering:

Klimaatverandering, uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl