Xavi zwaait naar de Barcelona-fans Reuters

6,5 jaar nadat hij zijn laatste wedstrijd speelde voor FC Barcelona, is Xavi Hernández terug bij de Catalaanse club. De 41-jarige oud-middenvelder werd maandagmiddag gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer.

Onder het toeziend oog van bijna tienduizend joelende fans zet Xavi zijn handtekening onder het contract, dat hem tot 2024 aan de club verbindt.

"Ik ben ontroerd en ik ben blij. Ik krijg kippenvel van de supporters", omschrijft Xavi zijn gevoel vlak nadat hij het veld van Camp Nou heeft betreden. "Dit is een droom die uitkomt. Barcelona is de beste club ter wereld en we zullen hard werken om succes te behalen."

Barcelona-fans onthalen Xavi hartstochtelijk als nieuwe trainer

Xavi speelde tussen 1998 tot 2015 bijna 800 wedstrijden in het eerste elftal van Barcelona en beleefde grote successen met de club. Zo won hij er liefst vier keer de Champions League.

Opvolger Koeman

De Spanjaard is de opvolger van Ronald Koeman, die na een teleurstellende start van het seizoen werd ontslagen. Aan Xavi nu de taak om de weg omhoog weer te vinden met Barcelona.

Na twaalf speelronden is Barcelona op de negende plaats terug te vinden. Liefst acht duels wist de club niet te winnen. Vijf keer werd er gelijkgespeeld, drie keer eindigde een competitiewedstrijd in een nederlaag.

"Ik weet dat de club nu door een moeilijke periode gaat, maar ik ben goed voorbereid", aldus Xavi. "Barça kan het zich niet veroorloven om gelijk te spelen of te verliezen. We moeten elke wedstrijd winnen."

Xavi (rechts) met Laporta AFP

Xavi leidt dinsdag voor het eerst de training in Barcelona, al ontbreken er dan veel internationals. Zo zijn Frenkie de Jong en Memphis Depay naar het Nederlands elftal. Luuk de Jong, die niet is opgeroepen door bondscoach Louis van Gaal, kan wel kennismaken met zijn nieuwe trainer.

Xavi debuteert op 20 november op de bank in de thuiswedstrijd tegen stadgenoot Espanyol.

STER reclame