Xavi Hernández
NOS VoetbalAangepast

Xavi vertrekt als coach Al Sadd en lijkt onderweg naar Barcelona

Xavi Hernández is opgestapt als trainer van Al Sadd en onderweg naar FC Barcelona. Dat heeft de club uit Qatar officieel meegedeeld.

Het maakt de weg vrij voor Barcelona om Xavi aan te kondigen als opvolger van Ronald Koeman als coach van de Catalanen. Ware het niet dat er nog onduidelijkheid is over de afkoopsom die Barcelona zou moeten betalen.

"Het bestuur van Al Sadd heeft ingestemd met het vertrek van Xavi naar Barcelona", meldt Al Sadd. "Xavi heeft ons enkele dagen geleden ingelicht over zijn wens om naar Barcelona te gaan, gezien de kritieke situatie waarin die club zich bevindt. We begrijpen dat en willen niet in de weg staan."

Xavi heeft al afscheid genomen van de spelers, is te zien in de video hieronder.

Emotioneel afscheid voor Xavi bij Al Sadd; omhelzingen alom

Al Sadd zegt een akkoord te hebben bereikt met Barcelona over de afkoopsom voor Xavi, die naar verluidt vijf miljoen euro bedraagt. Maar volgens de Spaanse krant Mundo Deportivo is de Catalaanse club boos over de verklaring van Al Sadd; er zou nog helemaal geen akkoord zijn en Barcelona zou ook niet van plan zijn de afkoopsom te betalen.

Ook interim-coach Sergi van FC Barcelona ging op de situatie in.

Interim-coach Sergi over berichtgeving Xavi: 'Barcelona nog niet akkoord'

De 41-jarige Xavi doorliep vanaf zijn elfde de jeugdopleiding van Barcelona en debuteerde in 1998 onder Louis van Gaal in het eerste elftal. Zeventien jaar en vele prijzen later verliet hij in 2015 de club om in Qatar bij Al Sadd te gaan spelen.

Daar beëindigde hij in 2019 zijn spelerscarrière om vervolgens hoofdtrainer te worden van de club uit Doha.

Geest van Johan Cruijff

In Qatar implementeerde Xavi de Barcelona-filosofie. In de geest van Johan Cruijff, waarin balbezit heilig is. "Het is een obsessie. Niet alleen om de bal te hebben, maar om aan te vallen, kansen te creëren en de tegenstander pijn te doen", zei hij onlangs in gesprek met The Coaches' Voice.

  • AFP
    2015: Een dag na de gewonnen Champions League-finale neemt Xavi afscheid van Barcelona
  • AFP
    2015: De emoties lopen hoog op bij Xavi (m) tijdens zijn afscheid bij Barcelona

Xavi stak als speler veel op van Van Gaal, Pep Guardiola, Frank Rijkaard, Luis Enrique en Vicente del Bosque. In tegenstelling tot Guardiola en Enrique begon hij zijn trainersloopbaan niet in de jeugdacademie van Barcelona, ofwel La Masía, maar in Doha.

Bij Al-Sadd kon hij in de luwte werken, bij FC Barcelona zullen alle ogen op hem gericht zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl