VN: drie miljoen mensen meer op de rand van hongersnood
Het aantal mensen dat ernstig bedreigd wordt door hongersnood is binnen een jaar met drie miljoen gestegen, waarschuwt het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP). Eerder dit jaar waren dat nog 42 miljoen mensen wereldwijd, nu zijn het er 45 miljoen verdeeld over 43 landen. In 2019 werden 27 miljoen mensen bedreigd door hongersnood.
De sterke toename in korte tijd is grotendeels toe te schrijven aan de verslechterende situatie in Afghanistan na de machtsovername van de Taliban. Het WFP biedt daar voedselhulp aan zo'n 23 miljoen mensen.
Ook in onder meer Ethiopië, Haïti, Somalië, Angola, Kenia en Burundi stijgt het aantal mensen dat voedselhulp nodig heeft. Volgens het WFP zijn conflict, klimaatverandering en covid-19 belangrijke oorzaken van de stijging.
"Brandstofprijzen stijgen, voedselprijzen rijzen de pan uit, mest is duurder. Dit alles leidt tot nieuwe crises, zoals nu in Afghanistan, maar verergert ook langdurige noodsituaties zoals in Jemen en Syrië", aldus WFP-directeur David Beasley.
In Afghanistan kampen grote gebieden met droogte, waardoor oogsten zijn mislukt. "Het is erger dan je je kunt voorstellen. We hebben het nu over de grootste humanitaire crisis ter wereld", zegt Beasley tegen de BBC. "95 procent van de mensen heeft niet genoeg te eten, 23 miljoen mensen dreigen te verhongeren. De komende zes maanden worden catastrofaal. Het wordt echt een hel." In Afghanistan wonen bijna 39 miljoen mensen.
Voor de machtsovername door de Taliban draaide de Afghaanse economie al slecht, maar was er de hoop dat president Ghani een dreigende noodsituatie in de winter het hoofd kon bieden met hulp van de internationale gemeenschap. Maar die hulp is nu verdwenen. Westerse landen hebben hun structurele steun ingetrokken omdat ze geen steun willen verlenen aan een regime dat onderwijs aan meisjes verbiedt en streeft naar het invoeren van sharia-wetgeving. Er wordt alleen nog noodhulp naar het land gestuurd.
Beasley roept regeringen en miljardairs in de westerse wereld op hun verantwoordelijkheid te nemen. "Stel je voor dat het jouw zoontje of dochtertje is, of jouw kleinkind dat bijna omkomt van de honger. Dan zou je alles doen wat in je macht ligt. We laten kinderen doodgaan. We moeten ons schamen. Het maakt mij niet uit waar dat kind woont."
6 miljard euro
Voor de wereldwijde strijd tegen hongersnood is naar schatting zo'n 6 miljard euro nodig, aldus het WFP. Eerder dit jaar werden de kosten nog op 5,7 miljard euro geschat.
"Omdat de kosten van humanitaire hulp exponentieel toenemen, hebben we meer fondsen nodig waarmee we gezinnen over de hele wereld kunnen bereiken die de honger niet langer buiten de deur kunnen houden."