Getty Entertainment
NOS NieuwsAangepast

Identiteit festivalslachtoffers bekend, Travis Scott: ik had het niet door

Een 14-jarige scholier en basketballer, een 23-jarige psychologiestudent: van veel slachtoffers van het dodelijke drama op festival Astroworld in de VS is inmiddels de identiteit bekend. Op sociale media reageren rapper Travis Scott en zijn partner Kylie Jenner op het drama: het stel zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de ernst van de situatie.

In het gedrang bij het uitverkochte concert in Houston kwamen acht mensen om het leven. Nog eens dertien gewonden liggen in het ziekenhuis, vijf van hen zijn minderjarig. Net als het jongste slachtoffer, de 14-jarige John Hilgert. Zijn familie omschrijft hem als een gedreven atleet en slimme jongen.

Crowdfunding

De 16-jarige Brianna Rodriguez overleed ook in de chaos van het optreden. Nabestaanden hebben een crowdfundingsactie op touw gezet voor de kosten van haar begrafenis.

Een verslaggever van ABC13 twitterde een foto van Rodriguez:

Franco Patino was een 21-jarige techniekstudent in Ohio. Zijn universiteit maakte diens overlijden bekend via een verklaring. Ook psychologiestudent Rodolfo Angel Peña (23) overleefde het concert niet.

Één overledene is nog niet geïdentificeerd. Daarom hebben de plaatselijke autoriteiten hulp ingeschakeld.

Eerste rechtszaak aangespannen

Diverse concertgangers zijn boos op de organisatie van Astroworld. Ze willen weten waarom Scott zijn volledige show lijkt te hebben afgemaakt - ondanks signalen uit het publiek.

Het Amerikaanse muziekblad Billboard meldt dat de eerste rechtszaak inmiddels is aangespannen. Manuel Souza, die gewond raakte bij het festival, stelt Scott en organisatoren Scoremore en Live Nation aansprakelijk voor de geleden schade. Volgens zijn advocaat was de ramp het resultaat van het verlangen om winst te maken "ten koste van de gezondheid en veiligheid van concertgangers". Souza eist een schadevergoeding van 1 miljoen dollar.

Er zaten 37 minuten tussen het moment dat de hulpdiensten een mass casualty incident registreerden en het einde van het optreden. Live Nation zegt dat kort na de oproep de promotor ermee heeft ingestemd om de show stil te leggen. Waarom dat niet is gebeurd, is onduidelijk, zegt de politie tegen de Houston Chronicle.

Scott, die ook oprichter is van het festival, liet op Instagram weten dat hij de ernst van de situatie niet doorhad. Hij zegt er kapot van te zijn. "Mijn fans zijn alles voor me."

Scott zegt dat hij de show had laten stoppen als hij iets gemerkt had van wat er gebeurde:

Travis Scott: 'Als ik er iets van gemerkt had, had ik de show gestopt'

"We zouden nooit zijn doorgegaan met filmen of optreden als we van de sterfgevallen hadden geweten", zegt Scotts partner Kylie Jenner op Instagram. De zwangere Jenner was bij het evenement aanwezig en plaatste ook een video ervan op sociale media.

Volgens Amerikaanse media pauzeerde Scott vier keer zijn show. Op filmpjes is te zien dat fans verschillende keren vroegen om de show te stoppen:

Ook klommen enkele mensen op het podium om via een cameraman hulp te krijgen. Op een gegeven moment zei de rapper in de microfoon dat er hulp nodig was voor iemand die flauw was gevallen. Op een ander moment maande Scott zijn fans opzij te gaan voor een ambulance. Daarna ging de show weer verder.

Een grootschalig onderzoek moet uitwijzen hoe de show heeft kunnen leiden tot meerdere doden en tientallen gewonden. Astroworld 2021 is een van de dodelijkste concertongelukken van de afgelopen decennia. In 2000 kwamen op het Deense festival Roskilde negen mensen om het leven in het gedrang bij een concert van Pearl Jam.

Tien jaar later stierven 21 deelnemers van de Love Parade in Duisburg. Ook daar was paniek uitgebroken en raakten honderden mensen gewond in de chaotische drukte. Na beide calamiteiten zijn de regels voor grootschalige concerten en dancefeesten aangescherpt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl