AP
NOS Nieuws

Chaos en doden bij optreden Travis Scott: dit is wat we nu weten

De mensen die tijdens het optreden van hiphopartiest Travis Scott op muziekfestival Astroworld in Houston om het leven kwamen, waren tussen de 14 en 27 jaar oud, hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt. Nog 13 mensen liggen in het ziekenhuis; vijf van hen zijn minderjarig.

De slachtoffers kwamen gisteren om het leven toen een mensenmassa bij het podium probeerde te komen tijdens een optreden van de rapper. Er waren op dat moment zo'n 50.000 mensen bij het concert van de wereldberoemde artiest. Honderden mensen moesten na het gedrang medische hulp krijgen.

Veel is nog onduidelijk over de toedracht en hoe het kan dat meerdere mensen tijdens het festival een hartaanval kregen. De politie van Houston onderzoekt of er mogelijk mensen met een injectie gedrogeerd zijn. Verschillende Amerikaanse media berichten daarover.

De festivalorganisatie van Astroworld heeft inmiddels in een verklaring op Instagram laten weten de lokale autoriteiten bij hun onderzoek te helpen. Ook Travis Scott heeft via een Twitterbericht zijn steun betuigd aan het politieonderzoek.

Via getuigenverklaringen en videobeelden komt steeds meer informatie naar buiten. Daaruit blijkt dat mensen tijdens het optreden van Scott benauwd en onwel raakten, en dat sommigen bewusteloos werden afgevoerd.

De chaos lijkt eerder op de dag te zijn begonnen. Op sociale media zijn video's te zien waarop mensen omstreeks 14.00 uur (lokale tijd) enkele toegangspoorten van het festival bestormden. Ze werden niet gefouilleerd op bijvoorbeeld wapens of drugs. Het allereerste optreden van het festival, van dj Metro Boomin, was toen net afgelopen.

Gedurende de middag hing er een grimmige sfeer op het festivalterrein, zeggen bezoekers tegen Amerikaanse media. "Ik kwam rond 15.00 uur aan en zag al dat mensen moeite hadden om rechtop te staan", zegt een bezoeker tegen The New York Times. Ze vertelt dat mensen zich opgefokt gedroegen en dat ze meerdere vechtpartijen zag. Ook andere aanwezigen spreken van hevig drugsgebruik en agressie onder festivalgangers.

Het optreden van Scott, het laatste van de avond, begon om 20.45 uur. Bij de eerste nummers was er nog niets aan de hand, maar rond 21.00 uur begon het publiek naar voren te dringen, richting het podium.

Getuigen hadden het eerder over een heftige mosh pit, waarbij mensen hevig springend en duwend in het rond dansten. Andere getuigen zeggen nu dat de festivalgangers gewoon hard tegen elkaar aandrukten, onderweg naar het podium. "Mensen die vooraan stonden, werden verpletterd", zegt een festivalganger tegen een lokale krant in Houston.

Bekijk hier hoe gewonden worden afgevoerd van het festivalterrein:

Doden en gewonden op festival Houston

Het gedrang escaleerde enkele minuten na 21.30 uur. Hulpdiensten van onder meer de brandweer rukten uit. Op videobeelden is te zien dat een bezoeker een hartmassage krijgt, terwijl het optreden doorgaat.

Ook zijn er meerdere video's van mensen die bewusteloos worden afgevoerd. Enkele bezoekers proberen de aandacht te trekken van een cameraman en smeken hem het optreden te laten stoppen.

Volgens aanwezigen stopte Scott de muziek enkele keren, ook toen er een ambulance in het publiek stond, maar daarna ging het concert nog zeker een half uur door, tot het uiteindelijk werd gestaakt.

Op videobeelden die tijdens het concert zijn gemaakt, is te zien hoe mensen op de wagens van hulpdiensten klimmen:

Waarom het bij het concert van Scott zo misging, is nog onduidelijk. Daar kunnen verschillende factoren een rol bij spelen, zegt Syan Schaap, directeur van Event Safety Institute, een expertisecentrum in crowd management. "Zo kan een verkeerde inrichting van een locatie drukte bij het podium veroorzaken. Bij grote festivals als Lowlands wordt om dat te voorkomen met verschillende cirkels gewerkt, waarbij een beperkt aantal mensen toegang heeft tot de voorste cirkels." Of daar bij het optreden van Scott sprake van was, is onbekend.

Ook de manier waarop beveiligers en de stagemanagers met de situatie omgaan, speelt mee. "Op het moment dat mensen onwel over het hek heen worden getild, kan dat een teken zijn dat het niet goed gaat in het publiek", zegt Schaap. "Een stagemanager kan er dan voor kiezen het optreden een half uur te stoppen, zodat mensen kunnen worden weggehaald en er geen slachtoffers vallen."

Volgens de burgemeester van Houston is het nog "te vroeg" om te zeggen of de beveiligers op het festival adequaat heeft gehandeld. Hij roept op tot een grondig onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl