Travis Scott tijdens het optreden
NOS NieuwsAangepast

Doden en gewonden bij concert Travis Scott, festival rouwt om slachtoffers

Bij gedrang op muziekfestival Astroworld in Houston (Texas) zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. Ook zijn er volgens de lokale autoriteiten zeker 23 mensen naar het ziekenhuis gebracht; elf van hen zouden getroffen zijn door een hartstilstand. Zo'n 300 mensen hebben ter plekke medische hulp gekregen.

Volgens de brandweer vielen de slachtoffers toen de mensenmassa bij het podium probeerde te komen tijdens een optreden van rapper Travis Scott. Er waren op dat moment zo'n 50.000 mensen bij het concert van de wereldberoemde artiest, die geboren is in Houston en het festival heeft opgericht.

De organisatie rouwt om de slachtoffers, laat Astroworld weten in een verklaring. De tweede festivaldag is geschrapt vanwege het drama. De organisatie zegt verder niets over de toedracht van het incident.

Het incident gebeurde rond 21.15 uur lokale tijd. Getuigen spreken tegen lokale media van een heftige mosh pit: daarbij beuken en duwen mensen vooraan bij het concert om zich heen. Dat is gebruikelijk bij dit soort concerten, maar door het massale gedrang raakten mensen in paniek en liep de situatie compleet uit de hand.

Omstanders maakten beelden van de chaos:

Doden en gewonden afgevoerd op festival Houston

Agenten en beveiliging werden overrompeld. Volgens de politie waren er verspreid over de hele dag 367 agenten en 241 beveiligers aanwezig. "Er zijn veel slachtoffers", zei brandweerchef Samuel Peña tegen de pers. "Mensen vielen om en raakten bewusteloos."

Lokale media schrijven dat Travis Scott zijn optreden meerdere keren gestopt was, omdat hij zag dat fans in nood waren. Het is nog onduidelijk waarom de show toen niet volledig is stilgelegd.

Reanimaties tijdens concert

Op sociale media circuleren beelden waarop te zien is dat aanwezigen worden gereanimeerd terwijl de show nog bezig is. Ook is te zien dat een ambulance op de dansvloer staat, omringd door festivalgangers.

Ook eerder op de dag was volgens lokale verslaggevers sprake van ernstig gedrang op het festival. Op deze video is te zien hoe deelnemers het terrein bestormen en elkaar daarbij omver duwen:

Voor familieleden van vermiste personen hebben de hulpdiensten een speciaal centrum geopend in een hotel. Daar kunnen ze terecht voor informatie. Een onbekend aantal aanwezigen van het festival wordt nog vermist.

10-jarig slachtoffer

De exacte doodsoorzaak van de overledenen wordt nog onderzocht. De slachtoffers zijn ook nog niet geïdentificeerd. Het jongste slachtoffer zou 10 jaar oud zijn geweest, melden Amerikaanse media.

Astroworld is een festival dat sinds 2018 wordt gehouden en is opgezet door Travis Scott. Er komen grote namen uit de hiphopwereld. Zo verscheen gisteravond tijdens het optreden van Scott ook Drake op het podium. Scotts shows staan bekend als zeer energiek, met fans die flink losgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl