De betogers lopen een protestmars door Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Enkele tienduizenden betogers bij coronaprotest Den Haag

Enkele tienduizenden betogers zijn samengekomen in Den Haag om te protesteren tegen de coronamaatregelen. De deelnemers luisterden op het Malieveld eerst naar toespraken van onder anderen Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, waarna ze aan een mars begonnen die hen langs de Hofvijver, Plein 1813 en de Javastraat voerde. De mars eindigde weer op het Malieveld.

De organisatie schat dat er 50.000 tot 100.000 demonstranten deelnamen. De Haagse politie zegt dat het er circa 20.000 waren.

Organisator Samen Voor Nederland (SVN) zei eerder al veel mensen te verwachten. Op een demonstratie van SVN in Amsterdam kwamen een maand geleden zo'n 25.000 mensen af.

De betogers liepen door het centrum van Den Haag:

Vele duizenden lopen protestmars tegen coronabeleid door Den Haag

De betogers liepen in Den Haag achter een spandoek aan met daarop de tekst "Ik strijd voor Vrijheid #KlaarmetRutte". Ze zijn tegen de inzet van vaccinatiebewijzen en QR-codes, die volgens hen de samenleving verdelen in plaats van verbinden. "Unvaccinated lives matter", stond op een vlag. Ook waren er mensen die überhaupt twijfelen aan de ernst van het coronavirus.

Onder de demonstranten waren verder aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost. Zij zwaaiden met zogenoemde Prinsenvlaggen, de oranje-wit-blauwe vlag die NSB'ers gebruikten. Ook bij eerdere protesten tegen de coronamaatregelen waren die omstreden vlaggen te zien.

De demonstratie is inmiddels afgelopen, de meeste mensen zijn volgens de politie weer naar huis gegaan. Het protest verliep grotendeels gemoedelijk. Enkele betogers gooiden met vuurwerk en riepen verwensingen naar agenten. Er zijn geen aanhoudingen geweest.

Ook de bus- en tramlijnen van de regionale openbaar vervoerder HTM rijden weer volgens de dienstregeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl