Jeffrey Herlings
NOS Sport

De zinderende MXGP-ontknoping: Herlings vs. Febvre en Gajser

De ontknoping in de MXGP kan bijna niet spannender. Met nog twee Italiaanse grands prix voor de boeg ontlopen koploper Romain Febvre, titelverdediger Tim Gajser en Jeffrey Herlings elkaar niet meer dan drie punten.

Herlings verloor vorige week de leiding in de WK-stand aan Febvre nadat hij meerdere keren onderuit was gegaan in de Grand Prix van Garda. Daardoor moet hij vanmiddag in de GP van Lombardije in de achtervolging op Febvre en Gajser.

Wie zijn die grote concurrenten van Herlings? In de video hieronder stellen we ze voor.

Febvre en Gajser, concurrenten van Herlings in de zinderende MXGP-ontknoping

In 2015 maakte Romain Febvre veel indruk door in zijn debuutseizoen in de MXGP meteen de wereldtitel te pakken. "Daar droomde ik als kind al van. Er is niks mooiers dan wereldkampioen worden. Nu wil ik die titel nog een keer pakken", zegt de 29-jarige Fransman, die mede door blessures de afgelopen jaren niet meer in de buurt kwam van een tweede titel.

Tim Gajser is de regerend wereldkampioen. In 2016 deed hij hetzelfde als Febvre: ook de Sloveen werd als rookie meteen wereldkampioen. In 2019 en 2020 pakte hij eveneens de wereldtitel.

De 25-jarige Gajser is een grote held in Slovenië, waar hij traint op zijn eigen privébanen. In het land waar tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar en Primoz Roglic de wielerhelden zijn, zette Gajser de motorsport op de kaart.

Op jonge leeftijd liet zijn vader hem al kennismaken met de motorsport. "Hij zette me gewoon op de motor en zei: dat is het gas, dat is de rem. Zo begon het", aldus Gajser, die de sport "een verslaving" noemt.

Herlings jaagt op tweede WK-titel

Sinds Herlings in 2017 zijn debuut maakte in de MXGP, vecht hij duels uit met Gajser en Febvre. In 2018 veroverde Herlings met overmacht de wereldtitel, maar in de twee seizoenen daarna kon hij door blessures niet strijden voor zijn tweede WK-zege.

Dit seizoen rijdt Herlings een stuk constanter: hij was in maar liefst elf van de zestien grands prix de snelste in de kwalificatie. Bij de eerste van de vijf afsluitende GP's in Italië breidde hij zijn voorsprong op Febvre en Gajser uit.

Herlings zit 'vol spanning' over ongekend spannende ontknoping MXGP

"Er mag echt niks fout gaan, anders is de titel meteen weg", zei Herlings al in september, toen hij als leider vooruitkeek naar de resterende acht races. Toch ging het vorige week in Garda mis, toen hij een paar keer van zijn motor afgeslingerd werd door foutjes. Dankzij een knappe inhaalrace en een flinke strijd met Gajser hield Herlings de schade nog beperkt.

Zijn achterstand op leider Febvre is drie punten, Gajser heeft een voorsprong van twee punten op de Nederlander. In de laatste twee grands prix zijn nog maximaal honderd punten te verdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl