Vitesse-doelman Markus Schubert is geraakt door een vanaf de tribune gegooid voorwerp
NOS Voetbal

KNVB: aantal stadionverboden loopt verder op, nu al 354

Gegooi met bekers bier, kwetsende spandoeken, knokpartijen tussen rivaliserende supportersgroepen en/of de politie. Het zal niemand ontgaan zijn: de eerste weken van het nieuwe seizoen zijn in het betaald voetbal gepaard gegaan met opvallend veel wanordelijkheden in en om de stadions.

En dat is ook terug te zien in de cijfers die voetbalbond KNVB heeft vrijgegeven. Zowel de eredivisie als de eerste divisie zit op ongeveer een derde van het totaal aantal te spelen wedstrijden, maar er zijn inmiddels al 354 stadionverboden opgelegd. Dat is meer dan de helft van het gemiddelde van de afgelopen jaren, dat op zo'n 600 ligt.

De mobiele eenheid komt in actie bij de wedstrijd MVV-Roda

In 301 gevallen waren de zondaars in het bezit van een toegangsbewijs en was de aanleiding voor de straf dus een incident in of om het stadion. De overige 53 stadionverboden gingen naar personen vanwege voetbalgerelateerde incidenten die buiten de wedstrijden om of niet in de buurt van een stadion plaatsvonden.

36 maanden of meer

De meeste stadionverboden (63 stuks) werden opgelegd vanwege het gooien van voorwerpen en/of vloeistoffen, een vergrijp waarop een verbanning van 9 tot 36 maanden staat. Op openlijke geweldpleging volgde 61 keer een stadionverbod van minstens 36 maanden. Voor het betreden van het speelveld kregen tot nu toe 30 mensen een stadionverbod van 60 maanden en voor het afsteken van vuurwerk zijn 21 stadionverboden van 18 maanden opgelegd.

Een fan gaat tijdens Nederland-Montenegro op het veld met Memphis Depay op de foto

Wie een stadionverbod heeft en zich toch in of rondom een stadion ophoudt, riskeert een nieuwe en hogere straf en een volgende geldboete. Bovendien kan een persoon dan ook strafrechtelijk vervolgd worden en een gevangenisstraf van zes maanden krijgen.

Gezamenlijk plan

De KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, clubs, gemeentes, politie, OM en het ministerie van Justitie en Veiligheid werken overigens aan een gezamenlijk plan met extra maatregelen om de overlast door relschoppers in en rond het stadion verder te bestrijden. Dit plan moet op 16 november klaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl