De Britse vissersboot in Le Havre
NOS NieuwsAangepast

In beslag genomen Britse vissersboot kan Frankrijk toch nog niet verlaten

Een Britse boot die in Franse wateren viste naar schelpdieren en in beslag werd genomen, kan de haven van Le Havre vooralsnog toch nog niet verlaten. Volgens de Schotse eigenaar van de Cornelis Gert Jan moet de boot nog zeker tot morgen in de haven blijven, totdat er een hoorzitting over de kwestie heeft plaatsgevonden.

Eerder zei de Britse minister van Milieu George Eustice nog dat de Fransen het schip lieten vertrekken, maar later zei zijn ministerie dat die opmerking op een misverstand berust.

Het schip werd vorige week door de Franse autoriteiten in beslag genomen, te midden van gekibbel over visserijrechten tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Fransen had de boot niet de vereiste vergunning en viste die daarom illegaal. Het schip zou een boete van 75.000 euro tegemoet kunnen zien. Een andere boot werd beboet omdat Franse inspecteurs niet aan boord werden gelaten.

De Britten beweren dat het een drukmiddel van Frankrijk was in de opgelopen ruzie over het toelaten van vissers in elkaars wateren na de Brexit.

Frankrijk beklaagt zich erover dat Franse vissers sinds het handelsakkoord tussen de EU en het VK niet het afgesproken aantal vergunningen krijgen om te vissen in Britse wateren. De Britten zeggen dat 98 procent van de aangevraagde vergunningen aan EU-vissers zijn toegekend, maar de Fransen betwijfelen die cijfers en zeggen dat hun land naar verhouding minder vergunningen krijgt dan andere EU-landen. Vergunningen worden alleen afgewezen als vissers niet kunnen of willen aantonen dat ze eerder al in die wateren visten, zegt het Verenigd Koninkrijk.

Blokkade van haven

Er zijn al maandenlang gesprekken tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk om het probleem op te lossen, met dreigementen over en weer. In mei blokkeerden Franse vissers de haven van het Kanaaleiland Jersey uit protest over het aantal vergunningen. Daar kwamen Britse marineschepen en vervolgens Franse patrouilleboten op af, maar tot een confrontatie kwam het niet.

De Franse president Macron had een ultimatum gesteld om uiterlijk maandag middernacht tot een akkoord te komen. Anders zou Frankrijk Britse schepen en vrachtwagens bannen bij een deel van de Franse havens en strengere controles uitvoeren. Ook zou Frankrijk de levering van elektriciteit aan de Britse kanaaleilanden Jersey en Guernsey terugschroeven.

Die eilanden liggen veel dichter bij de Franse dan de Britse kust en zijn voor hun elektriciteit afhankelijk van Frankrijk. De Britten zeiden daarop veel strikter te zullen controleren op alle EU-boten als de Fransen hun sancties door zouden zetten.

In de loop van gistermiddag werd na overleg tussen de Britse premier Johnson en Macron besloten dat ultimatum op te schuiven. Zeker tot donderdag praten de landen verder om tot een oplossing te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl